Αρση του αδιεξόδου στο φορολογικό αναζητά η κυβέρνηση

Eυρεία διακομματική σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 09:46
UPD:16:12

O υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή για την άρση του αδιεξόδου που έχει ανακύψει στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης σχετικά με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

'Αρση του αδιεξόδου που έχει ανακύψει στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης σχετικά με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και του αρμόδιου για την πορεία των εσόδων υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί άμεσα -ίσως και σήμερα- σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου στη «Ν», οι ελπίδες να μην προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών είναι πολύ μικρές, καθώς έχει ήδη γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από την τρόικα. Επεσήμανε, ωστόσο, πως λύση στην «εξίσωση» μπορεί να δώσει η αύξηση του επιδόματος που σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Έτσι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Αδ. Γεωργιάδης: Λάθος μέτρο

Για λάθος μέτρο έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ένα εναλλακτικό μέτρο.

Μιλώντας στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM, εξήγησε πως θεωρεί το μέτρο λάθος «γιατί βρίσκεται πολύ έξω του πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς, αλλά και έξω της ιδεολογίας της Δεξιάς για την προστασία της οικογένειας». Αν και επισήμανε πως η απόδοσή του είναι οικονομικά είναι μεγάλη, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, όπως είπε, πρόσθεσε πως αφού το οικονομικό επιτελείο λέει πως θα επιστρέψει χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια, τελικά, η απόδοση του μέτρου δεν θα είναι καθαρά 100 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

«Για το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε για την προστασία της οικογένειας, για το δημογραφικό μας πρόβλημα και για τον συμβολισμό που δίνει η γέννηση ενός παιδιού, πρέπει να δουλέψουμε χωρίς αντεγκλήσεις προκειμένου να βρούμε ένα εναλλακτικό μέτρο» συμπλήρωσε.

Γενικότερα για τη φορολογική πολιτική σημείωσε πως πρέπει να δίνονται στον κόσμο κίνητρα να κερδίζει, άρα, η υψηλή φορολογία είναι το ακριβώς αντίθετο. Πρόσθεσε όμως πως η συγκυρία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη και εύκολο σχέδιο, με την έννοια του να μοιράζονται φοροαπαλλαγές, δεν υπάρχει.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανούς οικονομικής αγριότητας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η τρικομματική κυβέρνηση « στρώνει το χαλί» για μεγαλύτερη ύφεση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «τα φορομπηχτικά, μνημονιακά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κορυφώνουν τη βαρβαρότητα» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά, η μείωση των φορολογικών κλιμακίων, η φορολόγηση με 26% των «μικρών» ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και η «υπέρμετρη επιβάρυνση»των μικρών επιχειρήσεων, των μικροϊδιοκτητών ακινήτων και των αγροτών, συνθέτουν το «παζλ μιας πρωτοφανούς οικονομικής αγριότητας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259634.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 'Αλλη μία θεατρική παράσταση

«Ακόμη μια θεατρική παράσταση με δήθεν διαφωνίες δίνει ο κυβερνητικός θίασος με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δίνει τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία, καθώς η ήδη εξαθλιωμένη ελληνική οικογένεια και οι επαγγελματίες, που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, βρίσκονται αντιμέτωποι με άδικα φορολογικά μέτρα των οποίων το μόνο εγγυημένο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας» δήλωσε ο Τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Υπενθύμισε» ακόμη στους κυβερνητικούς εταίρους ότι η ψήφιση του φορομπηχτικού νομοσχεδίου αποτελεί δέσμευση που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup »«για την οποία βιάστηκαν να πανηγυρίσουν».

ΚΚΕ: Απάντηση με ανυπακοή και αντεπίθεση

«Τα νέα χαράτσια και οι νέες φορολογικές θηλιές που φέρνει η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες, για να δώσει νέες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι προσωρινά» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Όπως σημειώνει, «η φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων είναι βασική πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν με οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία» καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα