Σε διαβούλευση το ν/σχ για ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ

Τροποποιούνται οι διατάξεις για εγκατάσταση δικτύων αερίου σε νέες οικοδομές
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 18:44

Σε διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τον εξορθολογισμό του πλαισίου προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του ν/σχ «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις», που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση υλοποίησης ώριμων έργων καθώς και στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με την εξασφάλιση πρόσβασης στα δίκτυα που βαίνουν προς κορεσμό, λόγω και των ανενεργών προσφορών σύνδεσης. Ειδικότερα, μέσω των νέων διατάξεων, μεταξύ άλλων, επιχειρείται ο εξορθολογισμός της διαδικασίας δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για να διατηρηθούν σε ισχύ εκείνες οι άδειες παραγωγής, για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται προοπτική υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα με την επιβολή υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, δημιουργείται αντικίνητρο για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για μακρό χρονικό διάστημα από ανώριμα αιτήματα, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν σε ισχύ εκείνες οι άδειες παραγωγής, για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται προοπτική υλοποίησης.

Ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τη χορήγηση παράτασης αδειών εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζονται ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Βάσει των διατάξεων του ν/σχ τροποποιούνται οι διατάξεις για εκσκαφές σε αστικό περιβάλλον για έργα κατασκευής και συντήρησης υποδομών φυσικού αερίου, αλλά και οι διατάξεις για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ ΑΕ γίνεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και εισάγεται εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω ανταποδοτικού τέλους για ναούς και χώρους λατρείας των γνωστών θρησκειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα