Π. Μυλωνάς: Πολλαπλές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Eτήσιο συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 10:44
UPD:10:44

Ο Παύλος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής στρατηγικής και δραστηριοτήτων εξωτερικού στην Εθνική Τράπεζα.

Τη ρευστότητα και τα κεφάλαια κατέδειξε ως τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Παύλος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής στρατηγικής και δραστηριοτήτων εξωτερικού στην Εθνική Τράπεζα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, είπε ο κ. Μυλωνάς από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε το στέλεχος της ΕΤΕ, μία τράπεζα χρειάζεται ρευστότητα και κεφάλαια για να μπορέσει να δώσει πίστωση στην οικονομία. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χάσει τα τελευταία περίπου δύο χρόνια πάνω από το 1/3 των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 100 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε επίσης ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Έχουμε χάσει περίπου 30 δισ. από την διατραπεζική αγορά και χρειαζόμαστε 130 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, τα οποία πληρώνουμε περίπου 3%, είπε. Επιπλέον, πρόσθεσε, έχουμε πίεση από το Ευρωσύστημα να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτό.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί επίσης μια μείωση των κεφαλαίων πάνω από 30 δισ. ευρώ, αν υπολογίσουμε το PSI συν την πλήρη συμμετοχή στην επαναγορά των ομολόγων, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τελευταία προόκληση για το τραπεζικό σύστημα είναι η μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος της ΕΤΕ αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο και σημείωσε πως από τις διεργασίες αυτές φαίνεται πως θα δημιουργηθούν τρεις πυλώνες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα