Ενισχύεται το ενιαίο νόμισμα

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2002 13:16
UPD:13:24

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών αναρριχήθηκε εκ νέου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα, έφθασε μέχρι τα 1,0230 δολάρια -στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου 2000- για να υποχωρήσει στη συνέχεια λόγω ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν για την αποκόμιση κερδών.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η απρόσμενη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία τον Ιούλιο.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Ιsae, ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος καταρτίζεται μετά από έρευνα σε 2.000 νοικοκυριά, υποχώρησε στις 113,4 μονάδες από 117 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα σημείωνε μικρή αύξηση και θα έφθανε τις 117,1 μονάδες.

Στις 13:00' (ώρα Ελλάδος) το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,0155 δολάρια, έναντι 1,0166 δολαρίων λίγο μετά τις 10 το πρωί και 1,0112 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,0058 δολάρια ανά ευρώ.

Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στη σημαντική πτώση των μετοχικών τιμών στη Wall Street μετά τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Advanced Micro Devices, Eli Lilly και Philip Morris.

«Όταν τα αμερικανικά χρηματιστήρια πέφτουν, πέφτει και το δολάριο. Είναι τόσο απλό. Ο συσχετισμός μεταξύ του δολαρίου και των χρηματιστηρίων είναι πολύ έντονος», δήλωσε στο "Bloomberg" αναλυτής της ANZ Ιnvestment Bank.

Οι πιέσεις στο δολάριο ενισχύθηκαν μετά από την πρόβλεψη της Sun Microsystems για μείωση των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο και μετά από δημοσιεύματα που φέρουν την υπ' αριθμόν δύο αμερικανική εταιρεία υπεραστικών συνδιαλέξεων WorldCom να κηρύσσει πτώχευση μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός Ιουνίου και το εμπορικό έλλειμμα Μαϊου. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των εταιρειών: PepsiCo, Merck, United Airlines και RJ Reynolds.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα