Ακαρπες απέβησαν οι συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την τραπεζική εποπτεία σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.
Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης των υπουργών, δήλωσε ότι «παρά τις διαφωνίες, υπάρχει αρκετή καλή θέληση» για να επιτευχθεί συμφωνία. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη.
«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου», δήλωσε επίσης μετά τις συνομιλίες ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν θα πρέπει η ΕΚΤ να έχει τον τελευταίο λόγο στην εποπτεία των τραπεζών, προειδοποιώντας ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει μηχανισμό που θα προβλέπει τον έλεγχο όλων των τραπεζών της περιφέρειας.
«Το δικαίωμα της τελικής απόφασης δεν μπορεί να αφεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Όπως σημείωσε, η Γερμανία έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές πως είναι αναγκαίος ο σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην τραπεζική επίβλεψη και τη νομισματική πολιτική.
Αντίθετη είναι η άποψη του γάλλου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εποπτεύει όλες τις τράπεζες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος επίβλεψης προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση δύο ταχυτήτων.
«Δεν υποστηρίζουμε ένα διπλό σύστημα επίβλεψης, το οποίο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος για ορισμένες τράπεζες», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που προβλέπουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουνίου, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα παρείχε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράφεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα κρατικά χρέη. Ωστόσο, η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες.
Ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ξεκάθαρα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία. Το Λονδίνο θέλει επίσης η επιρροή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφωθεί, κατά τρόπο που να μην επηρεάζει τη Βρετανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ