Διάγγελμα Χριστόφια απόψε για το μνημόνιο

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 17:57
UPD:18:41

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Διάγγελμα στον κυπριακό λαό σχετικά με το θέμα του μνημονίου θα απευθύνει απόψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Το διάγγελμα θα μεταδοθεί βιντεοσκοπημένο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου. Τις τελευταίες μέρες σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μνημόνιο και τις διαβουλεύσεις με την τρόικα ο κύπριος Πρόεδρος παρέπεμπε στο αποψινό διάγγελμα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας 'Αντον Σιλουάνοφ χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς δανείου μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. «Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνία για να λάβει οικονομική υποστήριξη από Ευρωπαίους δανειστές, κάτι που καθιστά απίθανο η χώρα να χρειαστεί ένα δάνειο από την Ρωσία», ανέφερε κ. Σιλουάνοφ.

Χθες Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρζώνης προχώρησαν σε διεξοδική εξέταση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου και στη διάρκεια των συνομιλιών φάνηκε καθαρά ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη Λευκωσία. Αν και καμία χώρα δεν έχει προς το παρόν τοποθετηθεί ευθέως επί του προγράμματος της Κύπρου, εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις από εταίρους που τηρούσαν σκληρή γραμμή και κατά εξέταση του ελληνικού μνημονίου.

Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική πρόκειται για την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, ενώ το Βερολίνο, που είναι καθοριστικός παράγοντας στη λήψη των τελικών αποφάσεων, αποφεύγει στην παρούσα φάση να ανοίξει τα χαρτιά του.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται έχουν να κάνουν, κυρίως, με το τεράστιο για τα δεδομένα της Κύπρου ποσό της στήριξης, το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 17 και 18 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι περίπου και το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Από το παραπάνω ποσό, γύρω στα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το τέλος του 2016, που έχει διάρκεια και το μνημόνιο.

Η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών και το δημόσιο έλλειμμά της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο τέλος τους έτους στο 5,5 - 6,0% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα