Κάλεσμα Σαμαρά - Χατζηδάκη σε επενδυτές

14ο Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο Ν. Υόρκης
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 13:04
UPD:15:34

«Αυτή η διακεκριμένη πρωτοβουλία επιφανών Ελλήνων της Αμερικής προτίθεται να παράσχει στην οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών μια σημαντική εικόνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας μας καθώς και για τις δυνατότητες της χώρας μας για την προσέλκυση επενδύσεων και να προωθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο Α. Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου.

Κάλεσμα προς τους ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυναν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά το 14ο Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη από την Capital Link.

«Αυτή η διακεκριμένη πρωτοβουλία επιφανών Ελλήνων της Αμερικής προτίθεται να παράσχει στην οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών μια σημαντική εικόνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας μας καθώς και για τις δυνατότητες της χώρας μας για την προσέλκυση επενδύσεων και να προωθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου.

Η κυβέρνησή μας, είπε ο Πρωθυπουργός, έχει περάσει στις αρχές Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο μια σειρά από σκληρά, πολύ δύσκολα, αλλά και αναγκαία μέτρα για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική κρατική μηχανή.

Επιτέλους είμαστε σε στάδιο που καταργούμε στρεβλώσεις της αγοράς, πραγματοποιούμε σύσφιξη της γραφειοκρατίας και βελτιώνουμε τη διαφάνεια, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι ήταν πάντα ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του κάθε επενδυτή στην Ελλάδα. Σκοπεύω να φέρω την Ελλάδα από την εποχή της γραφειοκρατίας σε μια νέα εποχή για κάθε πιθανό επενδυτή στη χώρα μας, τόνισε.

Πρόκειται για μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά είναι επίσης μια στρατηγική επαναφοράς της ανάπτυξης και απασχόλησης για όλους, πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στους εταίρους μας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη δική σας φιλία σας και συμμετοχή, είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο.

Αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, συνοψίζοντας τον προγραμματισμό της κυβέρνησης σε τρεις λέξεις: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις διαθρωτικές αλλαγές που έγιναν και γίνονται για να καταστεί η ελληνική οικονομία υγιής, ανταγωνιστικότερη, φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, είπε πως υιοθετήθηκε το νέο πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα και με την 3η σχετική οδηγία της Ε.Ε., απελευθερώθηκαν τομείς της αγοράς όπως στις οδικές μεταφορές και ήρθη το καμποτάζ στην κρουαζιέρα, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έγινε ευκολότερη η έναρξη μιας επιχείρησης μέσω του one-stop-shop και ενός κεντρικού μητρώου, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα παρέχει μία ισχυρή βάση για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον στη χώρα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχθηκε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται και ανέφερε ενδεικτικά την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, η οποία έδειξε πως η χώρα ανέβηκε 11 θέσεις στη σχετική κατάταξη και κατέλαβε την 78η θέση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ, προωθούνται νέες μεταρρυθμίσεις, με την τεχνική βοήθεια της Task Force, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων, για την τόνωση των εξαγωγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα