Φοροδιαφυγή: Σκέψεις για ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα

Οικογενειακά επιδόματα: Λύση μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί και εισοδηματικά κριτήρια
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 14:01
UPD:22:07

Ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Γ. Στουρνάρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για τους φοροφυγάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Γ. Στουρνάρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην επισήμανση του Κ. Παπούλια ότι πριν από καιρό είχε ζητήσει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα η φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζεται, για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην Αμερική. Είτε δηλαδή «θα συμβιβάζεσαι και θα πληρώνεις», εξήγησε, «ή θα πηγαίνεις φυλακή».

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Στουρνάρα

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Στουρνάρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πληγή για τη χώρα τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τη δόση, όλη η έμφαση θα δοθεί εκεί.

Λύση μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί και εισοδηματικά κριτήρια

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης να δοθεί προσοχή και στις οικογένειες με παιδιά - «ένα άλλο μεγάλο εθνικό πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς «θα μείνει η Ελλάδα χωρίς Έλληνες».

Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι και αυτό το θέμα εξετάζεται, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια (για τη χορήγηση των επιδομάτων), κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπούλιας λέγοντας: «Οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να έχουμε δωρεάν παιδεία και οι άνθρωποι που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, να μην πληρώνουν».

«Στα πλαίσια της δημοσιονομικής στενότητας προσπαθούμε να το λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο υπουργός, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το υπουργείο θα επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα που έχει προκύψει, μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί κι όχι μέσω αφορολόγητου.

Γ. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό

Γ. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό

Ερωτηθείς εξάλλου για το ύψος του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης (αν θα είναι 45% ή χαμηλότερος) αρκέστηκε να πει ότι «προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Το φορολογικό νομοσχέδιο, συμπλήρωσε, καταρτίζεται με συνεχή διάλογο, «έχοντας ως δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας το βράδυ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη θέσπιση σκληρών ποινών για τους φοροδιαφεύγοντες προανήγγειλε χθες και ο Πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Όσον αφορά την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το «μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών επιδομάτων». «Κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Στόχος μας», υποστήριξε, «είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

ΔΗΜΑΡ: Ενστάσεις και προτάσεις για το νέο φορολογικό

Στο μεταξύ, τις θέσεις της για το νέο σύστημα φορολόγησης παρουσίασε η Δημοκρατική Αριστερά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2261057 , η οποία δηλώνει ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.

Η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει ως θετικά σημεία της πρότασης το ότι η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων προκαλεί μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αλλά και το ότι, παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από 5.000 σε 9.000 ευρώ.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ χαρακτηρίζεται «από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων (εισοδήματα από μισθωτή εργασία, από ενοίκια, από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ο.κ.)» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλότερες επιβαρύνσεις για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, και να ευνοούνται σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα επίσης με τη ΔΗΜΑΡ, η πρόταση του υπουργείου δημιουργεί «μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά», προβλέπει «επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών» και έχει «ασθενή αναπτυξιακή διάσταση».

ΣΥΡΙΖΑ: Στοχευμένες φοροαπαλλαγές στους ημέτερους της διαπλοκής

Eπίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την απόρριψη από τον Πρωθυπουργό των σεναρίων για φορολόγηση με συντελεστή 45% των ετήσιων εισοδημάτων από τις 26.000 ευρώ και πάνω.

«Η τακτική των "διαρροών" από πλευράς κυβέρνησης κάθε φόρα που πρόκειται να πάρει σκληρά μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας είναι γνωστή και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το φορολογικό νομοσχέδιο. Το δήθεν κακό Υπουργείο Οικονομικών με τις σκληρές προτάσεις και ο δήθεν καλός Πρωθυπουργός που έρχεται να τις διορθώσει δεν πείθουν κανέναν και η κακόγουστη παράστασή τους αποτελεί άλλη μία πρόκληση για την κοινωνία που πλήττεται βάναυσα από τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πολιτικού σχηματισμού.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνος στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι η αφαίμαξη των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών όταν την ίδια στιγμή αφήνουν προκλητικά στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα και το μεγάλο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

«Η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ανέχεται τη μεγάλη, κυρίως, φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα φορολογικό νομοσχέδιο με στοχευμένες φοροαπαλλαγές στους ημέτερους της διαπλοκής» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΣΕΕ: Προκλητική διεύρυνση των φορολογικών αδικιών

Για ασυλία των οικονομικά ισχυρών και δυσανάλογη επιβάρυνση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων με φόρους και χαράτσια κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι «επιχειρείται η συνέχιση της μονομερούς και άδικης εισπρακτικής λογικής φορολογικών μέτρων που καρατομούν μισθούς και συντάξεις ενώ αφήνουν ανενόχλητους τους φοροδιαφεύγοντες και τους φοροκλέπτες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, από το 2010 έως και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, ενώ στο τέλος του έτους 3.900.000 άτομα θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων στην Ελλάδα αυξήθηκε και το 2011 και έφθασε στο 35,6% των μικτών αμοιβών όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.’Ενωσης ο μέσος όρος υποχώρησε στο 31,7%.

Υπενθυμίζει τέλος ότι έχει καταθέσει έγκαιρα «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς αγνοήθηκε προκλητικά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα