ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος στις βιομηχανικές παραγγελίες

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 17:38
UPD:17:38

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν τον Οκτώβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, ισχυροποιώντας τις ενδείξεις για ανάκαμψη στον κλάδο της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 4,5% που είχαν αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μηδενική μεταβολή. Η αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα και μια σειρά άλλων αγαθών κατόρθωσε να υπερκεράσει την πτώση που παρατηρήθηκε στις παραγγελίες στρατιωτικών και επιβατικών αεροσκαφών.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, οι παραγγελίες στον εξοπλισμό μεταφορών υποχώρησαν κατά 2,3% τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών στα αεροσκάφη. Άνοδο 3% κατέγραψαν, ωστόσο, οι παραγγελίες μηχανοκίνητων οχημάτων.

Οι παραγγελίες στα υπόλοιπα βιομηχανικά αγαθά -πριν των μεταφορικών μέσων- ενισχύθηκαν κατά 1,3%, μετά από την άνοδο 1,3% που είχαν σημειώσει την Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες του Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» στη μεταποίηση δεν είναι πιθανό.

Η μεταποίηση, η οποία αποτελεί τον πυλώνα της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση των ετών 2007-2009, έχει παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των ανησυχιών για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα