Σε ύφεση η Ευρωζώνη

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 12:43
UPD:13:19

Σε ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της επιβράδυνσης του εμπορίου και της μείωσης των κρατικών δαπανών, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα τα στοιχεία της Eurostat.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ στα 17 κράτη - μέλη μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, όταν είχε επίσης υποχωρήσει κατά 0,2%. Επιβεβαίωσε, έτσι, την αρχική εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο σχηματισμός ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει πτώση 1,8%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες. Οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2%, έπειτα από πτώση 0,1% που είχαν σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ άνοδο 0,2% σημείωσαν και οι εισαγωγές.

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Παρά το γεγονός ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανάγκη από κάθε δυνατό στήριγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται να κρατήσει στάση αναμονής για πέμπτο διαδοχικό μήνα, αποφεύγοντας στη σημερινή της συνεδρίαση μία νέα μείωση του βασικού επιτοκίου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, εν μέσω σεναρίων για τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ελάφρυνση του χρέους.

Η τελευταία έρευνα της Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της νομισματικής ένωσης παρέμεινε το Νοέμβριο σε τροχιά συρρίκνωσης, αν και ελαφρώς βραδύτερης, με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες, έναντι 45,7 τον Οκτώβριο. Εκτιμάται, όμως, ότι δύσκολα θα επανέλθει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την επέκταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% τους επόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα