Τριγμοί και στα «καταφύγια»

Μεγάλες απώλειες στη Ν.Υ. και στην Ευρώπη
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2002 00:01

«ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» οι μετοχικές τιμές στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση μιας ιδιαίτερα δύσκολης εβδομάδας για τους επενδυτές. Ο Dow Jones έχανε λίγο πριν το κλείσιμο 4,64% και έφθασε τις 8.019 μονάδες.

Η Johnson & Johnson, ο αμερικανικός κολοσσός που συχνά θεωρείτο από τους επενδυτές ασφαλές «καταφύγιο» σε δύσκολες περιόδους, βρέθηκε στο στόχαστρο των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών για έρευνα, ασκώντας έντονες πιέσεις στο δείκτη Dow Jones.

H μετοχή της Johnson & Johnson έχασε ποσοστό μεγαλύτερο από το 14% της αξίας της, συμβάλλοντας περίπου στο 1/5 των απωλειών του Dow. Οι δυσοίωνες επίσης προοπτικές από τη Sun Microsystems σκόρπισαν νέο «κύμα» απαισιοδοξίας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Οι μετοχές της Sun υποχώρησαν περισσότερο από 25%, «βουλιάζοντας» σε νέα χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια του έτους.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν μια από τις πιο ταραχώδεις εβδομάδες στην πρόσφατη ιστορία τους με απώλειες της τάξης το 5%, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες -και στις δύο όχθες του Ατλαντικού- πρόσφεραν κι άλλες αποδείξεις για την αρνητική πορεία των κερδών τους φέτος.

Οι μετοχές της σουηδικής Ericsson υποχώρησαν κατά 18% μετά την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε έκδοση δικαιωμάτων, ενέργεια η οποία είχε προεξοφληθεί πλήρως από την αγορά, ενώ η μετοχή της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας Epcos υποχώρησε κατά 15,4% μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη του 2002.

Οι 300 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης έχασαν συνολικά 215 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία τους χθες, πιέζοντας τους δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 4,72% και 5,27% αντίστοιχα, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5% σε εβδομαδιαία βάση.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως τα χρηματιστήρια χρειάζονται κατεύθυνση και κυρίως εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας έχασε το 6% της αξίας του, ενώ σημαντικές απώλειες -άνω του 5%- κατέγραψαν και οι δείκτες στους τομείς υγείας, ασφαλειών και ενέργειας.

Αναλυτές εμφανίζονται ανοιχτοί στις εκτιμήσεις τους για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στα χρηματιστήρια, μακροπρόθεσμα όμως δεν βλέπουν μεγαλύτερες απώλειες.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν τα κέρδη τους μεγάλα ονόματα όπως οι Alcatel, STMicroelectronics, AstraZeneca, Novartis, HBOS, Hypovereinsbank.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα