Αμετάβλητα τα ευρωεπιτόκια

Στάση αναμονής από ΕΚΤ
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 14:45
UPD:14:56

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κρατώντας στάση αναμονής για πέμπτο διαδοχικό μήνα, παρά το γεγονός ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανάγκη από κάθε δυνατό στήριγμα.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat έδειξαν πως η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της επιβράδυνσης του εμπορίου και της μείωσης των κρατικών δαπανών.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ στα 17 κράτη - μέλη μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, όταν είχε επίσης υποχωρήσει κατά 0,2%. Επιβεβαίωσε, έτσι, την αρχική εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει στα μέσα Νοεμβρίου.

Εξάλλου, η τελευταία έρευνα της Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της νομισματικής ένωσης παρέμεινε τον Νοέμβριο σε τροχιά συρρίκνωσης, αν και ελαφρώς βραδύτερης, με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες, έναντι 45,7 τον Οκτώβριο. Εκτιμάται, όμως, ότι δύσκολα θα επανέλθει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% τους επόμενους μήνες.

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Ντράγκι στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα