Επί τάπητος τα «αγκάθια» για το φορολογικό

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 16:46
UPD:19:45

Με τη συνάντηση που έχουν ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εν μέσω ενστάσεων τόσο από τα κόμματα που στηρίζουν από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών, σε μια προσπάθεια να υπερβληθούν οι διαφωνίες που υφίστανται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.

Οι προθεσμίες που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι ασφυκτικές, καθώς έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

Επιφυλάξεις για τις προωθούμενες φορολογικές αλλαγές διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό».

ΠΑΣΟΚ

Οι όποιες αλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το φορολογικό μπορεί να κατατεθεί εμπρόθεσμα, αρκεί να γίνουν δεκτές «οι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί».

Είπε ακόμη ότι δεν χρειάζεται να θιγεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα και πως είναι αδιανόητο ένα φορολογικό σύστημα να αδικεί τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους.

Όσον αφορά την πρόταση κατάργησης του αφορολόγητου για τα παιδιά ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει να σεβαστούμε τις οικογένειες με παιδιά και το βάρος που κουβαλάει ο μισθωτός που έχει παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΗΜΑΡ, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι ναι μεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες

Την ίδια ώρα, για επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων και ευνοϊκή μεταχείριση των εχόντων κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με αιχμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες».

Με αφορμή τις πληροφορίες ότι πλέον το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει το βάρος σε επαγγελματίες και ΜμΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις».

«Καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο. Είναι επικίνδυνοι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι «το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

«Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο και τους ανθρώπους του», καταλήγει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δήθεν διαφωνίες για το φορολογικό

«Ήλθε η ώρα το έργο ο καλός, ο κακός και ο άσχημος να τελειώνει», σχολίασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο για «δήθεν διαφωνίες» των κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Στο ίδιο έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν τους κυβερνητικούς εταίρους, δήθεν να διαφωνούν για το φορομπηχτικό νομοσχέδιο που εξολοθρεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους οικογενειάρχες», παρατήρησε ο κ. Μαριάς. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί για το φορολογικό θα βάλουν «ταφόπλακα» στην αγορά, θα οδηγήσει στην «εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», ενώ «με εισπρακτικά μέτρα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα η φοροδιαφυγή θα οργιάζει».

Χρυσή Αυγή: Χτυπήστε την πλουτοκρατία, όχι τον φτωχό λαό

«Αμεση άρση των άδικων φορολογικών βαρών από τα λαϊκά στρώματα που αιμορραγούν» ζητάει μέσω ανακοίνωσής της η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να χτυπηθεί «η πλουτοκρατία και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που θησαυρίζουν εις βάρος των Ελλήνων».

«Οι μεγαλοκαρχαρίες που οφείλουν εκατομμύρια στο δημόσιο να πηγαίνουν στη φυλακή και όχι να συλλαμβάνονται εικονικά για λόγους εντυπωσιασμού» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Οι άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό

Τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα την κατάργηση όλων των άμεσων φόρων που πλήττουν εργαζόμενους και μικρομεσαίους, ζητεί το ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τους άξονες διεκδίκησης για το φορολογικό.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν «στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα», ούτε «από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ».

Οι διεκδικήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για το φορολογικό συμπυκνώνονται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Να φορολογηθεί πραγματικά και δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, και να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα βάρβαρα μέτρα και μνημόνια. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και να ανακουφιστούν από τα ληστρικά δάνεια των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα