Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 21:48
UPD:21:56

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς (αριστερά) και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χ. Γκόρτζος (δεξιά), απείχαν από την συνεδρίαση επικαλούμενοι ειλημμένες υποχρεώσεις αλλά και μη επαρκή μελέτη των διατάξεων για το Ταμείο. Η απουσία των εκπροσώπων των τραπεζιτών προκάλεσε δυσφορία στην αίθουσα.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικώνς κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων επί του νομοσχεδίου για τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και κινητών τίτλων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτζος, απείχαν από την συνεδρίαση επικαλούμενοι ειλημμένες υποχρεώσεις αλλά και μη επαρκή μελέτη των διατάξεων για το Ταμείο. Ωστόσο δέχτηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη, «αφού μελετήσουν τις σχετικές διατάξεις ενδελεχώς».

Η απουσία των εκπροσώπων των τραπεζιτών προκάλεσε δυσφορία στην αίθουσα ενώ και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμπερίληψη των διατάξεων για το ΤΧΣ σε ένα νομοσχέδιο, που επί της ουσίας, ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις κινητές αξίες.

«Τα άρθρα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έρχονται εμβόλιμα. Έχουμε τονίσει πολλές φορές, πως τέτοιες ρυθμίσεις δεν πρέπει να συζητούνται κατ' αυτόν τον τρόπο. Όλες αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να συζητηθούν ενιαία, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που ζητούν οι πάντες και να στηρίξουν οι τράπεζες την ανάπτυξη», υποστήριξε η κ. Ξυροτήρη, επιφυλασσόμενη για τη στάση του κόμματός της απέναντι στα σχετικά άρθρα. Όσον αφορά στην απουσία των εκπροσώπων των τραπεζών σημείωσε πως δεν είναι τυχαία. «Υπάρχει μια δυστοκία στο να μας ενημερώσουν και έχει κάποια αίτια».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Βαλαβάνη παρατήρησε πως η δυστοκία των ελλήνων τραπεζιτών έχει ολοφάνερα αίτια καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναγοράς χρέους και δεν έχουν καμία διάθεση να έρθουν εδώ και να τους στριμώξουν οι βουλευτές με ερωτήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». Ενώ την άλλη Πέμπτη, η διαδικασία θα έχε ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

Υπέρ της αφιέρωσης μιας ξεχωριστής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τάχθηκε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης για ενημέρωση της Βουλής δεν έχει αλλάξει. «Αντιλαμβάνεστε όμως τους περιορισμούς και τη χρονική στενότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Από Δευτέρα , συνέχισε, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη διαδικασία επαναγοράς χρέους.

Τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για μια τέτοια συνεδρίαση εξέφρασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς, όπως υποστήριξε, «διαπιστώνονται περίεργες μεταλλάξεις και συμπτώσεις: Κάποιοι μας κατήγγειλαν τον Φλεβάρη όταν ψηφίζαμε την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά τις εκλογές, κάποια κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν προσχωρήσανε στην πρωτοβουλία Μόντι, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό διοικήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τώρα είναι υπέρ των κρατικών διοικήσεων γιατί φοβούνται τον αφελληνισμό».

«Μας λένε διάφοροι συνάδελφοι ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, τις διοικήσεις θα τις ορίζει ο Ντράγκι. Τώρα δηλαδή ποιος τις ορίζει; Το ΤΧΣ έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως το ορίζει η κυβέρνηση;», απάντησε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όλα τα πακέτα στήριξης, συμπλήρωσε, πριν από την κεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 200 δισ., συν τα 50 δισ. που δίνονται τώρα. Για να γίνει τι; Να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις που είναι σήμερα 250 δισ. Επί της ουσίας κοινωνικοποιούνται οι ζημίες των τραπεζών και απ' την άλλη έχουμε ανέργους και αυτοκτονίες».

Παίρνοντας το λόγο ο Στέφανος Σαμοΐλης από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το άρθρο που δίνει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιούνται χωρίς καινούργιο business plan και χωρίς χρονοδιάγραμμα, «λέει πολλά». Αντί να ζητήσουμε καινούργιο επενδυτικό σχέδιο, εναποθέτουμε στον κεντρικό τραπεζίτη να δώσει νέα χρήματα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Διασώζονται οι τραπεζίτες όσο διασώζονται και όχι οι τράπεζες, συμπλήρωσε και η Νάντια Βαλαβάνη.

Το βασικό κριτήριο δεν είναι το επενδυτικό σχέδιο (business plan) αλλά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο κάλυπτε το επενδυτικό, απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική στάθμιση συμφερόντων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης τονίζοντας: «Οι τράπεζες πίεζαν πάρα πολύ για μία ανακεφαλαιοποίηση, η οποία ουσιαστικά θα γινόταν όλη από το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς συμμετοχή τους και με δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων απολύτως διασφαλισμένη σε ύψη με συγκεκριμένες ωφέλειες. Δεν μπορώ να κατανοήσω λοιπόν την επιχειρηματολογία περί προστασίας των τραπεζιτών».

«Ακούμε πως το κράτος διαρκώς ενισχύει τις τράπεζες την ώρα που η ΔΕΗ κόβει στις οικογένειες το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσαν το παράνομο χαράτσι. Ως πού θα φτάσει αυτό, κ. Βορίδη;», ρώτησε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά το καθαυτό νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η δυνατότητα μεταφοράς εταιρειών κινητών αξιών σε χώρες της αλλοδαπής με μικρότερη φορολογία, θα οδηγήσει σε αποεπένδυση. Όπως υποστήριξε, η ενσωμάτωση της Οδηγίας με τις νέες τροποποιήσεις, επιτρέπει όρους ανταγωνισμού μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την προστασία των μεριδιούχων. Διαμορφώνεται ένα συνεπές και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα