«Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ παγώνουν την αγορά μικρών ανεμογεννητριών»

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 12:24
UPD:12:31

Την έντονη αντίδραση της MiniWind ltd προκάλεσαν οι πρόσφατες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ http://www.opengov.gr/minenv/?p=4711 για τις ΑΠΕ, με τις οποίες, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, «παγώνει η αγορά των μικρών ανεμογεννητριών.

«Το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου στην Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της ψήφισης του προϋπολογισμού, δήλωνε ότι "Από αύριο εγώ προσωπικά γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις. Θα κυνηγήσω τις επενδύσεις και μέσα στην Ελλάδα"», αναφέρει η εταιρεία και συμπληρώνει: «Είναι προφανές ότι η 12η Νοεμβρίου δεν ξημέρωσε ποτέ για το ΥΠΕΚΑ. Ο χρόνος σταμάτησε - πάγωσε - όπως ακριβώς παγώνει η αγορά των μικρών Ανεμογεννητριών με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου».

Σύμφωνα με τη MiniWind, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά επιβραβεύει την άρνηση του Διαχειριστή να εκτελεί τα καθήκοντά του, να προχωρεί δηλαδή κανονικά σε όλες τις διαδικασίες και ενέργειες έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους.

Όπως λέει, εδώ και δυόμισι έτη, ο ν. 3851/2010 θέτει με λεπτομέρεια το πλαίσιο αδειοδότησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες και από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 650 αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τη MiniWind, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο μικρής Α/Γ που να αδειοδοτήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 και να προχώρησε με την εγκατάσταση και λειτουργία μικρής Α/Γ.

Η εταιρεία καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ «για την αναποτελεσματικότητα του Διαχειριστή» και την καλεί, μεταξύ άλλων, να αποσύρει πλήρως την εν λόγω πρόταση και να ασκήσει άμεσα πίεση στον αρμόδιο διαχειριστή να εξετάσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τα τεχνικά κριτήρια που ο ίδιος θέτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα