«Αγώνας δρόμου» για να κλείσει το φορολογικό

ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να καταλήξουμε σήμερα
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 15:57
UPD:21:08

«Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή», εξήγησε o Γ. Στουρνάρας.

Νέες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την προσεχή Τρίτη.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες σήμερα. «Αναγκαστικά (θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη σήμερα) καθώς την ερχόμενη Τρίτη το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή», δήλωσε. Σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται, αλλά «δεν έχει ακόμη τίποτα να πει».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις.

«Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή», εξήγησε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνονται στη πρώτη φάση της μεταρρύθμισης ο υπουργός υποστήριξε ότι τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ωφελούνται σημαντικά. «Το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση γι' αυτούς», σημείωσε.

Οσον αφορά στη επιδοματική πολιτική για τα παιδιά διευκρίνισε ότι ένας που ήταν κάτω από τις 9.000 ευρώ και είχε λιγότερα από τρία παιδιά, δεν έπαιρνε ούτε επίδομα, ούτε ωφελείτο από τη μείωση φόρου, αλλά τώρα θα ωφεληθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη να μην φορολογηθεί ως επιχειρηματίας, ούτε να πληρώσει και τέλος.

Νέες αλλαγές

Κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκαν μια σειρά από νέες βελτιώσεις που αφορούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, στο τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

-η αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος από τα 450 στα 500 ευρώ για κάθε παιδί μετά τα τρία.

-η εξαίρεση των μισθωτών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και η φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

-Η φορολογηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%

- Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι.

Ωστόσο, παραμένουν διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς. Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Όπως αναφέρουν πάντως κύκλοι της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ αποτιμά θετικά τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, συζητήσεις που, όπως εκτιμούν, οδήγησαν σε αλλαγές με βάση τις προτάσεις που έγιναν.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις αρχικές του απόψεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη». Κάνουν μάλιστα λόγο για «φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα που έχουν προτείνει τα κόμματα. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διευκρίνισαν ωστόσο ποιές είναι οι εκκρεμότητες αυτές.

Αλ. Τσίπρας: «Απορρύθμιση» το νέο φορολογικό

«Απορρύθμιση» χαρακτήρισε στο μεταξύ το νέο φορολογικό ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του, κατά τη συζήτηση επερώτησης του κόμματός του στη Βουλή.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι απορρύθμιση και μόνο στην εξαθλίωση οδηγεί. Μην το αποκαλείτε μεταρρύθμιση», σημείωσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι δεν έρχονται στη Βουλή να δώσουν απαντήσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας «ξεγυμνώνουν όσους λέγανε ότι το μνημόνιο έγινε για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις». «Και μόνο που “έπεσε” η σκέψη για φορολογία 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, σας ξεγυμνώνει για όσα λέγατε και αποκαλύπτει ότι στόχος είναι η διάλυση της μεσαίας τάξης», παρατήρησε.

Σε ανακοίνωσή της παράλληλα, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «πλήρως ενταγμένες στο μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και της βίαιης αναδιανομής του πλούτου εναντίον των ασθενέστερων» τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «στοχοποίηση» των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, «προκλητική μείωση της φορολόγησης του πλούτου» και «απουσία πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Εκτιμά επίσης ότι σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα μέτρα, το νέο φορολογικό θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, θα μειώσει τα εισοδήματα και θα τροφοδοτήσει «το σπιράλ ύφεσης στο οποίο βυθίζεται η ελληνική οικονομία».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στοχοποιούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Για «φορομπηχτικό νομοσχέδιο» που στοχοποιεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έκανε λόγο από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς.

«Ενώ ο κ. Στουρνάρας ανακάλυψε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ζει με 500 ευρώ το μήνα, τελικά με την μνημονιακή πολιτική του έχει επιβάλει τέτοιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε οι Έλληνες πολίτες αναγκάζονται να ζουν με πολύ λιγότερα χρήματα και ταυτόχρονα συνεχίζει καθημερινά να στέλνει στην ανεργία χιλιάδες νέους, με αποτέλεσμα η ανεργία στους νέους να έχει φθάσει στο 54%, οι πολίτες που δεν έχουν δουλειά να αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο και το 30% των Ελλήνων να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας», παρατήρησε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα