Λαγκάρντ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο «δημοσιονομικός γκρεμός»

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012 11:25
UPD:11:25

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το «δημοσιονομικό γκρεμό» που διαφαίνεται στις ΗΠΑ έκρουσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε, η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο BBC World News, ο «δημοσιονομικός γκρεμός» απειλεί την παγκόσμια υπεροχή της χώρας, ενώ κινδυνεύει να επηρεάσει μια παγκόσμια ανάκαμψη που παραμένει «εύθραυστη».

«Το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά κάποιο τρόπο η παγκόσμια υπεροχή και η ηγεσία ΗΠΑ», δήλωσε αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η χώρα από τις αρχές του 2013 για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, αν δεν επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

«Για να διατηρηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο, η αβεβαιότητα πρέπει να αρθεί γιατί η αβεβαιότητα τροφοδοτεί αμφιβολίες για την ηγετική αυτή ισχύ», τόνισε.

Η κυβέρνηση Ομπάμα και η πλειοψηφία των ρεπουπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγουν διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, ώστε να αποτραπεί η επιβολή σειράς αυξήσεων φόρων και περικοπής δαπανών που θα συνιστούσε μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου στην ύφεση.

«Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι ιδεολογικό, είναι πολύ πιο ευρύτερο από αυτά. Αυτό αναθεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης», επισήμανε η Λαγκάρντ.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο «δημοσιονομικός γκρεμός» δεν αποφευχθεί, θα υπάρξει μια «μετάδοση των συνεπειών» σε άλλες χώρες του κόσμου. «Οι ΗΠΑ υπήρξαν συχνά ένας μοχλός ανάπτυξης και το γεγονός ότι έχουν έναν παράγοντα τόσο σημαντικό σε στασιμότητα, και μάλιστα σε ύφεση, αυτό θα ήταν μια πολύ κακή είδηση για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

«Δεν το χρειαζόμαστε αυτό την παρούσα στιγμή γιατί η (παγκόσμια) ανάκαμψη είναι εύθραυστη», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα