Μπαρνιέ: Γενικά θετική η πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2002 15:32

«Γενικά θετική» είναι η εικόνα της πορείας εκτέλεσης του Γ' Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος μίλησε στα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ως προς την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε επίσης σε δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στο έργο του Κτηματολογίου, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στο πρόγραμμα σιδηροδρόμων.

Παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του αλλά και τη λύπη του για το θόρυβο και την «πολεμική» που υπάρχει στην Ελλάδα με αφορμή τις κατά καιρούς επιστολές που έχει στείλει στον πρωθυπουργό. Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι σωστό να κατηγορούνται οι υφιστάμενοί του, οι οποίοι, όπως είπε, τηρούν την ίδια αμεροληψία και πειθαρχία στα θέματα όπως και ο ίδιος. Στόχος μας, τόνισε ο κ. Μπαρνιέ, είναι να πετύχει η Ελλάδα και να γίνει σωστή απορρόφηση των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ του Γ' ΚΠΣ.

Ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι γενικώς υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία του Γ' ΚΠΣ και ως θετικό παράδειγμα ανέφερε το πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» το οποίο, όπως είπε, «υλοποιείται σωστά».

Ο κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που συζητούνται σήμερα στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και συγκεκριμένα για τη διατήρηση του κοινοτικού κεκτημένου, την οικονομική διακυβέρνηση με συντονισμό της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής προς όφελος και του κοινού νομίσματος, την ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της Ευρώπης στον διεθνή χώρο ως ισόρροπης και ισότιμης παγκόσμιας δύναμης και την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος με πολιτικά και θεσμικά μέσα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οικονομικής συνοχής, διευκρινίζοντας ότι η διεύρυνση δεν θα έχει μεν ως συνέπεια την κατάργηση της περιφερειακής πολιτικής θα έχει όμως ως στατιστικό αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων «μειονεκτικών» ελληνικών περιοχών.

Υποστήριξε τη σημασία της ποιότητας και όχι της ποσότητας ως προς τα αναπτυξιακά προγράμματα, για τα οποία η Επιτροπή αναμένει λογικές εγγυήσεις από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις.

Τέλος, σχετικά με την διεύρυνση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα με στόχο την ένταξη της πρώτης ομάδας χωρών ως το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με την προτεραιότητα της Δανικής Προεδρίας.

Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης ανεξάρτητης, ενωμένης και όχι ομοιόμορφης στα πλαίσια της οποίας κάθε λαός θα διατηρήσει την οντότητά του αλλά και θα εργάζεται προς όφελος του κοινού συμφέροντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα