Ανησυχία Ρέγκλινγκ για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 09:40
UPD:09:40

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης.

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Το Σάββατο, ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έγινε όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλεί τους Ιταλούς «να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις». Όπως λέει, «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα