Παρατείνεται έως την Τρίτη η επαναγορά ομολόγων

Κομισιόν: Περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής στη διαδικασία
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 10:14
UPD:13:58

Την παράταση της προθεσμίας συμμετοχής στην επαναγορά ομολόγων έως αύριο Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 14:00 (12:00 ώρα Λονδίνου), για τους κατόχους σειράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ομόλογα που είχαν ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, η οποία προκηρύχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν να ανακληθούν.

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την πρόσκληση προσφοράς των καθορισμένων για ανταλλαγή αξιόγραφων έως τις 11 Δεκεμβρίου 2012», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη διαδικασία.

«Κάτοχοι οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής (τα ομόλογά τους) μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία ρευστότητας, η οποία προσφέρεται μέσω της πρόσκλησης. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα ομόλογα που θα προσφερθούν μέσω της πρόσκλησης αυτής, θα συνεχίσει να εξετάζει με τους πιστωτές της του επίσημου τομέα περαιτέρω βήματα για την επαναφορά του χρέους της σε βιώσιμο δρόμο. Μελλοντικά μέτρα ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνουν μια ευκαιρία αποεπένδυσης από τα καθορισμένα αξιόγραφα, στα επίπεδα που προσφέρονται μέσω της (τρέχουσας) επαναγοράς», πρόσθεσε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να ανέλθει σε 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ποσό 26-27 δισ. ευρώ από τις αρχικές προσφορές ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από τον στόχο των 30 δισ. ευρώ, ίσως με ευρύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε κατά την πρώτη αποτίμηση των προσφορών υπολείπεται 3-4 δισ. ευρώ του στόχου των 30 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά ποσό 17,5-18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 20 δισ. ευρώ που τέθηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Επίσης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Reuters, είπε σήμερα πως ο ΟΔΔΗΧ έλαβε έως την Παρασκευή προσφορές ύψους 26,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 33,4%.

Κομισιόν: Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής

Την πεποίθηση της Κομισιόν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής στο πρόγραμμα εξέφρασε σήμερα ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές», είπε ο εκπρόσωπος και υπενθύμισε πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία «αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».

Ο Σάιμον Ο Κόνορ αναφέρθηκε επίσης στην επόμενη σύγκληση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα της επαναγοράς χρέους και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Βερολίνο: Προσβλέπουμε στην επιτυχία του προγράμματος

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους, καθώς αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μια επιτυχής επαναγορά χρέους είναι φυσικά συστατικό στοιχείο της συμφωνίας του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου», δήλωσε η Μαριάνε Κότε. «Προσβλέπουμε στην επιτυχή εφαρμογή αυτού του μέρους του προγράμματος και στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της δράσης με το αντίστοιχο αποτέλεσμα στα επίπεδα του χρέους», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα