Παραμένουν τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές

Στα χαμηλότερα εξαετίας ο FTSE 100 στο Λονδίνο
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2002 19:12
UPD:19:24

ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνω του 5% ο καθένας κατέγραψαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η κήρυξη πτώχευσης της WorldCom http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/22/232891.htm , οι απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις και η νέα σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης έκλεισε στις 3.895,5 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών- μειωμένος κατά 4,95%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.149,69 μονάδες με απώλειες 5,25% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.498,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 5,18%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 5,74% και βρίσκεται στις 3.668,42 μονάδες.

Τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές ο ολλανδικός όμιλος Aegon NV σχετικά με τα οικονομικά του αποτελέσματα στην τρέχουσα χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη του αναμένεται να μειωθούν κατά 35% σε σχέση με το 2001. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η Aegon ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη της θα παρέμεναν στα επίπεδα του περυσινού έτους φθάνοντας δηλαδή τα 2,4 δισεκ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η ING και η Fortis, ενδεχομένως να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία τους στην τρέχουσα χρήση.

Η μετοχική τιμή της Aegon υποχώρησε κατά 17,79% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές ομοειδών εταιρειών. Η μετοχή του γαλλικού ομίλου Axa σημείωσε πτώση κατά 10,91%.

Προειδοποίηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση απηύθυνε και η γερμανική εταιρεία ειδών ένδυσης Hugo Boss, η μετοχική τιμή της οποίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 16%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της σημαντικής υποχώρησης του αργού στις διεθνείς αγορές. Aυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 88 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,55 δολ. ανά βαρέλι. Η πτώση αυτή οφείλεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει το Σεπτέμβριο να αυξήσει την παραγωγή του.

Τη μεγαλύτερη πτώση (9,80%) σημείωσε η μετοχή της Royal Dutch. Η μετοχή της BP έκλεισε με απώλειες 7,86%.

Τέλος, άνοδο 1,39% σημείωσε η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis ΑG τα κέρδη της οποίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και μειώθηκαν κατά 8,2%, ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα