Κ. Μουσουρούλης: Τρίπτυχο στρατηγικών στόχων για τη νησιωτική πολιτική

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 13:32
UPD:13:32

Σε ομιλία του σε ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική, στα μέσα επίτευξης των στόχων, ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης, σημείωσε δύο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του ΥΕΝ: την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας» και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο τρίπτυχο στρατηγικών στόχων νησιά «ποιοτικά», «πράσινα» και «ίσων ευκαιριών» βασίζεται το σχέδιο στρατηγικής και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για το νησιωτικό χώρο.

Αναφερόμενος κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική, στα μέσα επίτευξης των στόχων, ο υπουργός Κ.Μουσουρούλης, σημείωσε δύο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του ΥΕΝ (το οποίο εντός της εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση): την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας» και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.

Κ. Μουσουρούλης: Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής

Κ. Μουσουρούλης: Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής

Απαραίτητες, επίσης, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι και οι παρεμβάσεις σε οργανωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη χάραξη νησιωτικής πολιτικής και επεκτείνεται στο σύνολο των νησιών της Ελλάδας και πλέον δημιουργείται ο φορέας που θα εφαρμόσει τη ρήτρα νησιωτικότητας και θα συντονίζει τις πολιτικές στο νησιωτικό χώρο.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται αναπροσαρμογή η νομοθεσία που αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και ειδικών εγκαταστάσεων στα νησιά, με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μουσουρούλης στην ακτοπλοΐα, τη μεταρρύθμιση του λιμενικού συστήματος και την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους θαλάσσιους τομείς - πτυχές, όπως είπε, της πολιτικής του υπουργείου χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ή να υποστηριχθεί η νησιωτική πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα