Ντε Γκίντος: Η πολιτική κρίση στην Ιταλία απειλεί και την Ισπανία

Έκκληση για διάσωση της ισπανικής οικονομίας απηύθυνε η «El Pais»
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 14:04
UPD:14:04

«Οι αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Μόντι, απειλούν να μεταδοθούν στην Ισπανία». δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Το ενδεχόμενο η πολιτική κρίση στην Ιταλία να μεταδοθεί και στην Ισπανία άφησε ανοιχτό ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Μόντι, απειλούν να μεταδοθούν στην Ισπανία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ήδη, σήμερα το πρωί, τα ισπανικά σπρεντ αυξήθηκαν στις 430 μονάδες βάσης, έναντι 412 την Παρασκευή.

Έκκληση για τη διάσωση της ισπανικής οικονομίας απευθύνει στον Μαριάνο Ραχόι η εφημερίδα El Pais, στο κύριο άρθρο της, καλώντας τον ισπανό πρωθυπουργό να ζητήσει «χωρίς καθυστέρηση» οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η αναβολή της απόφασης αυτής θα επιδεινώσει την ύφεση και το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα.

Υπό τον τίτλο «Επείγουσα διάσωση», η εφημερίδα εκτιμά ότι «η σταθερότητα των σπρεντ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη: Ηδη οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο υψηλό κόστος δανεισμού», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται, ότι τα ισπανικά σπρεντ έφθασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (600 μονάδες βάσης), πριν σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στις 400 μονάδες.

Προκειμένου να λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει επισήμως σχετικό αίτημα προς τούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει ως όρο για τη διατύπωση τέτοιου αιτήματος να γνωρίζει το επίπεδο του σπρεντ που θα επιβληθεί στη χώρα του.

Η El Pais απορρίπτει ωστόσο αυτή την επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας ότι «εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρέμβει στη αγορά χρέους, αυτό θα ισοδυναμεί με καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση...τη στιγμή που τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και οι αγορές γνωρίζουν ότι το αίτημα για βοήθεια θα διατυπωθεί, αργά ή γρήγορα» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα