Απροσδόκητη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία

Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» κάνει λόγο το γερμανικό κέντρο ZEW
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 12:46
UPD:13:17

«Άλμα» σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών (ZEW), το οποίο κάνει λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο δείκτης ZEW κατέγραψε άνοδο 22,6 μονάδων και ανήλθε στις 6,9 μονάδες, από -15,7 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης περνά σε θετικό έδαφος μετά τον Μάιο του 2012 και καταδεικνύει μεγαλύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση του γερμανικού κέντρου οικονομικών μελετών, η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις προσδοκίες των ειδικών της αγοράς ότι η οικονομική δραστηριότητα θα σταθεροποιηθεί έως τις αρχές του 2013 και σε αυτό έχουν συμβάλει τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από τα μηδενικά επίπεδα, το επόμενο εξάμηνο είναι πιθανότερο η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει τάσεις ανάκαμψης από τα χειρότερα επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει, παρά να καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο.

«Παρότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία αναμένεται να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2013, η γερμανική οικονομία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης. Αυτό, βέβαια, ισχύει εφόσον η κρίση στην Ευρωζώνη δεν παρουσιάσει νέα επιδείνωση», σχολιάζει ο πρόεδρος του ZEW, Βόλφγκανγκ Φραντς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα