Eurobank: Θετικό μήνυμα από τη μικρή συμμετοχή των ξένων στην επαναγορά

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 17:08
UPD:17:08

Η επίτευξη του στόχου απόσυρσης χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει σημαντικό χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα απολέσουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, όπως προσδοκά η πλειονότητα των ξένων επενδυτών.

Η αποτυχία του προγράμματος επαναγοράς όμως θα θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση τους, λέει η Eurobank. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει πως η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων.

«Πιστεύουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα. Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ήταν είτε αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δε θα βελτιωθεί είτε αυτοί που αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο», υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Τονίζουν, δε, πως η επιτυχία της επαναγοράς αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και πως η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών βελτιώνει την αξιοπιστία της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα