Απελευθερώνονται τα δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 18:29
UPD:18:47

Την απελευθέρωση των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τη μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση επιχειρήσεων, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Ανάπτυξης:

-Απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η περαιτέρω πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η πιο διαφανής καταγραφή των τιμοκαταλόγων. Η απελευθέρωση αποβλέπει συγκεκριμένα στο να αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία οι μειώσεις διδάκτρων που γίνονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Βάσει των τιμοληψιών του υπουργείου, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά κατά 2 %, ενώ στα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ, κλπ. που διαμορφώνονται ελεύθερα η μείωση ήταν μεγαλύτερη και κλιμακώνεται έως 6,7%.

- Το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ μειώνεται σε 24.000 ευρώ, από 60.000 που ήταν τώρα και για ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ από 4.500 ευρώ. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος της μείωσης του ελάχιστου κεφαλαίου είναι η διευκόλυνση του επιχειρείν και αφετέρου η βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό. Το υπουργείο επικαλείται μάλιστα την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα αντιστοιχεί στο 20,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έναντι 4,5 % που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων η φετινή έκθεση κατατάσσει, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ την Ελλάδα στην 146η θέση μεταξύ 185 χωρών.

- Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια και πλέον η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.

Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων

Την εξαγγελθείσα απελευθέρωση των διδάκτρων χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, διαβεβαιώνοντας ότι η μοναδική μεταβολή, που υπό τις παρούσες συνθήκες προβλέπεται να επέλθει στα δίδακτρα των σχολείων είναι προς τα κάτω.

Όπως τονίζει ο ΣΙΕΙΕ η κίνηση αυτή θα έχει «μόνο θετικά αποτελέσματα» και για τους γονείς και για τα ιδιωτικά σχολεία.

«Οι γονείς των μαθητών θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι, αφού τα ιδιωτικά σχολεία προσπαθώντας να διεκδικήσουν ένα μερίδιο μιας αγοράς που μειώνεται, θα μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των διδάκτρων τους, μη φοβούμενα πιθανό μελλοντικό εγκλωβισμό τους σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω του μαθηματικού τύπου με τον οποίο ο ισχύον νόμος διαμορφώνει υποχρεωτικά τα δίδακτρα», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ο Σύνδεσμός, η απελευθέρωση των διδάκτρων απεγκλωβίζει τα ιδιωτικά σχολεία από επιβαλλόμενες στρεβλώσεις και βοηθά στον εξορθολογισμό της αγοράς των ιδιωτικών σχολείων και της λειτουργίας τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα