Fed: Νέα δέσμευση για τα επιτόκια

Και νέος γύρος αγοράς ομολόγων
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 19:39
UPD:13/12/2012 07:22

O επικεφαλής της Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε με σθεναρό τρόπο τις ηγεσίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να συνεργαστούν, αποτρέποντας το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό».

Νέο πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, ύψους 45 δισ. δολ. μηνιαίως, ανακοίνωσε, όπως και αναμενόταν, η Fed, που επίσης αποφάσισε πως θα διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν για όσο διάστημα η ανεργία είναι πάνω από το 6,5%, υπό τον όρο ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα είναι κάτω από το 2,5%.

Ο νέος γύρος αγοράς ομολόγων θα αντικαταστήσει το υπάρχον πρόγραμμα Operation Twist, βάσει του οποίου η Fed πωλεί βραχυπρόθεσμα ομόλογα και αγοράζει μακροπρόθεσμα και το οποίο εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου. Μέσω της Επιχειρήσεις Twist, μειώνει τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων, επηρεάζοντας αναλόγως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της αμερικανικής οικονομίας σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.

Παράλληλα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατηρεί και το πρόγραμμα βάσει του οποίου αγοράζει εξασφαλισμένα με υποθήκες ομολόγα αξίας 40 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

REUTERS

Θετικά αντέδρασαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τις ανακοινώσεις.

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη - ανεργία

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, η Fed προέβλεψε ότι το 2013 η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό που θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% και 3%, αντί για 2,5% με 3% που προέβλεπε το Σεπτέμβριο. 'Οσον αφορά την ανεργία, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ποσοστό των ανέργων θα κυμαίνεται του χρόνου μεταξύ 7,4%-7,7% του εργατικού δυναμικού (το Σεπτέμβριο πάντως η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν για 7,6%-7,9% ποσοστό ανέργων επί του συνολικού εργατικού δυναμικού).

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε με σθεναρό τρόπο τις ηγεσίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να συνεργαστούν, αποτρέποντας το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα