Eurobank: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 10:19
UPD:10:19

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επισημαίνεται σε μελέτη της Eurobank.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα εκτιμά πως μετά την προφανή επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου θα εγκρίνει επίσημα την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 43,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τη Eurobank, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να εγκρίνει την αποδέσμευση του μεριδίου του στην επόμενη δόση.

Η τράπεζα σημειώνει στη μελέτη της πως, εκτός του στόχου μείωσης του λόγου χρέους-ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020 και κατά 23 και πλέον μονάδες ως το τέλος του 2022, η εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε στο Eurogroup της 26/27ης Νοεμβρίου, θεωρείται σε γενικές γραμμές επαρκής για τη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2013-2016.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικές μακροοικονομικές υποθέσεις του αναθεωρημένου βασικού σεναρίου της τρόικας για την Ελλάδα επαληθευτούν, η τράπεζα εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν σωρευτικά το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό την εν λόγω περίοδο κατά περίπου 23,9 δισ. ευρώ, δηλ. από 32,6 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά σε μόλις 8,7 δισ. ευρώ.

Το εναπομένον κενό θα μπορούσε δυνητικά να εξαλειφθεί πλήρως από επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της επιμήκυνσης των προθεσμιών λήξης (re-profiling) ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Επίσης, η Eurobank εκτιμά ότι η συνολική επιπλέον χρηματοδότηση που παρέχεται στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2022 μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup ανέρχεται σε περίπου 67,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή θα λάβει κυρίως τη μορφή μειωμένων δαπανών για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων.

Συνολικά, οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και η επιτυχής επαναγορά χρέους του Ελληνικού Δημοσίου, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας στο μέλλον και προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση χρονικά περιθώρια να επικεντρωθεί σε στρατηγικές που θα στοχεύουν στη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας, επισημαίνει η Eurobank.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα