Βελτίωση του κλίματος στη Wall Street

Πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2001 18:26
UPD:18:30

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος έχουν περάσει εδώ και λίγη ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη με εξαίρεση το Nasdaq. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε η ανακοίνωση ότι οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας του Conference Board σημείωσαν άνοδο για δεύτερο κατά σειρά μήνα το Νοέμβριο ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, οι βασικοί δείκτες του Conference Board -εκ των βασικών μεγεθών που απεικονίζουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας- σημείωσαν άνοδο κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, έναντι ανόδου 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι εν λόγω δείκτες είχαν σημειώσει άνοδο 0,1%. Ωστόσο, στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή συνέχισε να μειώνεται, ενώ η ανεργία παρουσίασε αύξηση.

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 10.041,71 μονάδες αυξημένος κατά 0,43%, ο Nasdaq στις 2.002,83 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,10% και ο Standard & Poor's στις 1.149,57 μονάδες με άνοδο 0,58%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχικές τιμές των εταιρειών General Electric (1,69%), American Express (1,80%) και Dynegy (8,97%).

Aντιθέτως, σημαντικές απώλειες (6,50%) εξακολουθεί να καταγράφει η μετοχή της Motorola μετά την προειδοποίηση της διοίκησης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2002 η ζημία της εταιρείας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 11 σεντς και 14 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας τριών σεντς ανά μετοχή που αναμένουν οι αναλυτές. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην περικοπή 9.400 θέσεων εργασίας μέσα στο ερχόμενο έτος.

Μεγάλη πτώση (5,95%) σημειώνει και η μετοχή της Alcoa. O κορυφαίος, παγκοσμίως, παραγωγός αλουμινίου ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο θα ανέλθουν -εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης- σε 10 σεντς ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν κέρδη 30 σεντς ανά μετοχή.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της FedEx παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Η μεγαλύτερη εταιρεία ταxυμεταφορών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα κέρδη της ανήλθαν σε 245 εκατ. δολ. ή 81 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση 26% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Τα έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν στα 5,14 δισ. δολ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα