Ernst & Young: Τίθενται οι βάσεις για ταχεία ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 17:59
UPD:17:59

Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 15% σε 5%, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι να αρθούν και οι υπόλοιπες επιφυλάξεις, οι οποίες αφορούν στο ευρώ, αναφέρει η έκθεση «Eurozone Forecast (EEF) Χειμώνας 2012».

Ορατά είναι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, όπου έχουν αρχίσει να τίθενται οι βάσεις για ταχεία ανάπτυξη, εκτιμά η η Ernst & Young, η οποία ωστόσο θεωρεί αναγκαία μια πιο ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 15% σε 5%, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι να αρθούν και οι υπόλοιπες επιφυλάξεις, οι οποίες αφορούν στο ευρώ, αναφέρει η έκθεση «Eurozone Forecast (EEF) Χειμώνας 2012».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, η κορύφωση της ανεργίας αναμένεται να καθυστερήσει και να είναι υψηλότερη στις περιφερειακές οικονομίες, όπου το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 28% στην Ελλάδα, το 26% στην Ισπανία και σχεδόν το 17% στην Πορτογαλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Ελλάδος, Πάνος Παπάζογλου σημειώνει ότι μετά από αρκετούς μήνες «αναταράξεων», η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε νέες συνθήκες, οι οποίες δημιουργούν και τις κατάλληλες προοπτικές για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Το κλίμα στην χώρα μας μπορεί γρήγορα να αναστραφεί και να γίνει αντιληπτό απ΄όλους μας ότι το τέλος της ύφεσης πλησιάζει».

Όσον αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, γενικότερα, η Μαρί Ντιρόν, Senior Economic Adviser του Ernst & Young Eurozone Forecast, εκτιμά ότι «αν και υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδρομής». Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 0,2% το 2013, ενώ τα έτη 2014-2016 ο ρυθμός ανάκαμψης θα διαμορφωθεί στο 1,3% σε ετήσια βάση.

Η κ. Ντιρόν επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα παρουσιαστεί απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς στις χώρες του πυρήνα θα αναπτύσσονται με υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με την περιφέρεια τα επόμενα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα