Κόκκινες γραμμές θέτει η Μέρκελ στον επιμερισμό κινδύνων

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 15:12
UPD:17:13

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις περί σύστασης ταμείου «απορρόφησης των κραδασμών» και κοινής πολιτικής πρόνοιας υπέρ των ανέργων δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα, με το Βερολίνο να θέτει κόκκινες γραμμές στις προτάσεις για επιμερισμό των κινδύνων εντός της Ευρωζώνης.

Έπειτα από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύσταση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των επισφαλειών των τραπεζών και αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η προσήλωση των κρατών - μελών στους οικονομικούς στόχους μέσω ενός κοινού ταμείου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις περί σύστασης ταμείου «απορρόφησης των κραδασμών» και κοινής πολιτικής πρόνοιας υπέρ των ανέργων δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αντ' αυτού, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μέτρα στήριξης που θα συνδέονται με την πρόοδο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. «Μιλάμε για πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, ύψους 10, 15 ή 20 δισ. ευρώ», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πρότεινε με τη στήριξη της Γαλλίας και άλλων κρατών τη σύσταση μιας πιο φιλόδοξης «δημοσιονομικής διευκόλυνσης» για την Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την κοινή έκδοση χρέους από τα κράτη του ευρώ.

Η ιδέα απορρίφθηκε από το Βερολίνο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας όσον αφορά στη διαχείριση των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε στον στόχο της βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Έλαβε, ωστόσο, αποστάσεις έλαβε από την ιδέα ενός μεγάλου εφεδρικού ταμείου στην Ευρωζώνη, το οποίο θα απορροφά εφάπαξ τους κραδασμούς. «Προτιμώ να μιλώ για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποιήσεις Μέρκελ για «επώδυνη» περίοδο μεταρρυθμίσεων

Ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίστηκε, επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος όσον αφορά στην προοπτική των οικονομιών της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για επώδυνες μεταρρυθμίσεις, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία.

Διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα για την Ευρωζώνη πέρασαν, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Ο λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες για εξυγίανση δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν και ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Το ερχόμενο έτος, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

«Από την μία πλευρά επιτύχαμε αρκετά. Αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες στιγμές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μεγάλο βήμα. Έγιναν πολλές συζητήσεις για αυτό το ένα βήμα, είτε πρόκειται για ένα κούρεμα χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε η καγκελάριος.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα