Οι όροι ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2001 15:32
UPD:16:47

Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης ανακοίνωσαν ότι μετά την κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών και τη σχετική αξιολόγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου (J.P. Morgan) προς τη Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προκρίθηκε η προτεινόμενη από τον σύμβουλο, πώληση της ΕΤΒΑ bank στην Τράπεζα Πειραιώς με τους ακόλουθους όρους:

1. Εκατό εκατ. μετοχές, δηλαδή το 57,8% της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΕΤΒΑ bank θα διατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς τοις μετρητοίς αντί 173,8 δισ. δρχ. δηλαδή στην τιμή των 5,10 ευρώ ανά μετοχή.

2. Το υπόλοιπο της συμμετοχής του Δημοσίου δηλαδή το 7,8% ή 13,5 εκατ. μετοχές θα διατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς στην ίδια τιμή (5,10 ευρώ ανά μετοχή) με ανταλλαγή μετοχών κατά τη συγχώνευση των δυο τραπεζών. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση της σχέσης ανταλλαγής, η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς θα υπολογισθεί ως ο μέσος σταθμικός όρος των ημερησίων τιμών κλεισίματος στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κατά την περίοδο από 30.10.01 έως την προτεραία της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς κατα την οποία θα ληφθεί η απόφαση για τη συγχώνευση.

Απο τη διαίρεση της τιμής της μετοχής της ΕΤΒΑbank (5,10 ευρώ) δια της ως άνω καθοριζόμενης τιμής μετοχής της Τραπεζας Πειραιώς, θα προκύψει η σχέση ανταλλαγής κατά τη συγχώνευση των δυο τραπεζών.

3. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 57,8% των μετοχών του Δημοσίου τοις μετητοίς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης των δυο τραπεζών, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και η ανταλλαγή των μετοχών.

4. Η ίδια ως άνω σχέση ανταλλαγής θα ισχύσει και για την ανταλλαγή των μετοχών της ΕΤΒΑbank που έχουν οι μικρομέτοχοι. Οι μικρομέτοχοι της ΕΤΒΑbank θα λάβουν έτσι ανά μετοχή ΕΤΒΑbank την ίδια τιμή (5,10 ευρώ) που θα ισχύσει για τις πωλούμενες μετοχές του Δημοσίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι με βάση την τιμή των 5,10 ευρώ ανά μετοχή που διασφαλίστηκε για το σύνολο των μετοχών της ETBA bank, η συνολική αξία πώλησης (τόσο τοις μετρητοίς όσο και με ανταλλαγή μετοχών) ανέρχεται σε 300,8 δισ. δρχ. Η αξία αυτή είναι ίση με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας και μέσα στα όρια των εκτιμήσεων της αξίας της ETBA bank που έγιναν απο τον Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο.

Οι εργαζόμενοι

Με τη σύμβαση μεταβίβασης διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΤΒΑbank.

Ειδικότερα:

Α. Διατηρούνται σε ισχύ οι ατομικές συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

Β. Η αγοράστρια τράπεζα εγγυάται ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μείωση των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων.

Γ. Επίσης, εγγυάται ότι για διάστημα πέντε ετών δεν πρόκειται να προβεί σε μεταθέσεις εκτός νομού, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων.

Δ. Η αγοράστρια τράπεζα θα συνεχίσει να καταβάλει τις θεσμοθετημένες μέχρι σήμερα εισφορές και λοιπές παροχές στα Ταμεία Συντάξεων και Υγείας των υπαλλήλων της ETBA bank.

Στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας το Δημόσιο αποφάσισε επίσης τη διάθεση δωρεάν μετοχών στους εργαζομένους της ΕΤΒΑ bank.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα