Συμμετοχή εισαγγελέα στην επιτροπή για τις απόρρητες δαπάνες εξετάζει το ΥΠΕΞ

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 15:57

Τη συμμετοχή εισαγγελικού λειτουργού στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών για τον έλεγχο των λεγόμενων απόρρητων δαπανών εξετάζει Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί προκειμένου να μελετήσει την αναθεώρηση των διατάξεων περί απόρρητων εθνικών δαπανών.

Αυτό γνωστοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

«Για πρώτη φορά», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Αβραμόπουλος, «μελετάται σοβαρά η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης της τριμελούς ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες, με τη συμμετοχή σε αυτή και εισαγγελικού λειτουργού» και παράλληλα τονίζει πως άμεση προτεραιότητά του, ευθύς μόλις ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου, ήταν και είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει τις ειδικές-απόρρητες δαπάνες.

Στο έγγραφό του ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει επίσης ότι το συνολικό ποσό για απόρρητες εθνικές δαπάνες που αρχικά είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012 του ΥΠΕΞ, ανήρχετο σε 28.383.100 ευρώ και ήδη έχει μειωθεί στο ποσό των 26.133.000 ευρώ.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι με βάση τον Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου, οι συγκεκριμένες ανάγκες εξυπηρετούν την εξωτερική πολιτική του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας, ενώ απαγορεύεται να ανακοινώνονται.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Αβραμόπουλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Οικονομικής Εισαγγελίας για πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία και διαδικασίες που αφορούν τις απόρρητες δαπάνες για τα έτη 2009, 2010, 2011 ακόμη και του 2012, κατά τρόπο πάντα που διαφυλάσσεται το εθνικό συμφέρον και οι σχετικές πολιτικές προτεραιότητες, ενώ με δική του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου, διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις με τον οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη.

«Είναι λοιπόν πρόδηλη η μέριμνά μου για άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, με απόλυτη διαφάνεια και εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας, όμως, ότι το ζήτημα της προόδου της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τη διάθεση πιστώσεων για απόρρητες εθνικές δαπάνες παρελθουσών οικονομικών χρήσεων, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα