Αμεσα μέτρα για την ακτοπλοΐα ζητεί ο ΣΕΕΝ

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 19:19

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τα προβλήματα που απασχολούν την ακτοπλοΐα ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα «θα μείνουμε σύντομα χωρίς πλοία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ενώ παρέθεσε αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει.

Ο κ. Σακέλλης τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφασισθεί η κάλυψη του κόστους των εργοδοτικών εισφορών των ναυτεργατών από το Δημόσιο η οποία επιτρέπεται από την ΕΕ και ισχύει σε άλλες χώρες.

Αυτά, όπως είπε, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στο επίπεδο του αντίστοιχου των ξενοδοχείων, η μείωση των λιμενικών τελών στο βαθμό που αυτά πράγματι επενδύονται στην ακτοπλοΐα, καθώς και η κατάργηση του επίναυλου που επιβαρύνει τα εισιτήρια με 3%.

Ο κ. Σακέλλης τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφασισθεί η κάλυψη του κόστους των εργοδοτικών εισφορών των ναυτεργατών από το Δημόσιο η οποία επιτρέπεται από την ΕΕ και ισχύει σε άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ έκανε λόγο για απαράδεκτη και παράνομη επιβολή των υποχρεωτικών εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υπέρ προνομιούχων πληθυσμιακών ομάδων, χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Σημείωσε ακόμη ότι ούτε μία από τις κατά καιρούς προτάσεις των ακτοπλόων, για την άμεση ενίσχυση του κλάδου, δεν ελήφθη υπόψη.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναγκαία την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, ο κ. Σακέλλης είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. «Είμαστε υπέρ των συναινετικών διαδικασιών και της συνεννόησης και έχουμε καλέσει την ΠΝΟ να αναπτύξουμε ένα διάλογο, θέλουμε όμως να υπάρχει καλή πίστη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα