Περιορίστηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2002 19:18

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ βαθμό περιορίστηκαν στο τέλος των συνεδριάσεων οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θετικό αντίκτυπο είχε η καθησυχαστική δήλωση εκπροσώπου της J.P. Morgan ότι η εταιρεία «ενήργησε νόμιμα» στις συναλλαγές της με την Enron, η αναβάθμιση της μετοχής της Exxon Mobil από την Banc of America και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα των εταιρειών Du Pont και Mc Donald's στο δεύτερο τρίμηνο.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι κλάδοι των τραπεζών, των φαρμακοβιομηχανιών και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών δέχθηκαν εντονότατες πιέσεις.

Ωστόσο, οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρέμειναν και σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι παραδέχθηκε σήμερα ότι η κατάσταση αβεβαιότητας των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών αποτελεί πηγή ανησυχίας και ότι τα προβλήματα διοίκησης των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σοβαρά.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις χρηματαγορές να δείξουν εμπιστοσύνη στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην ικανότητα της ΕΕ να ελέγχει τα λογιστικά των επιχειρήσεων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.762,7 μονάδες -νέο αρνητικό ρεκόρ εξαετίας- μειωμένος κατά 2,47%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.023,69 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.414,34 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,80%.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,75%, ενώ το μεσημέρι οι απώλειές του ξεπέρασαν προς στιγμήν το 7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα