Βελτιωμένες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις πρόσφατες εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπονται οι σημαντικοί κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος από εδώ και πέρα.
Ειδικότερα στο δελτίο αναφέρονται ως θετικές εξελίξεις οι αποφάσεις του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, η επιτυχημένη επαναγορά χρέους, η νομοθέτηση / εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εκταμίευση του πρώτου μέρους (34,3 δισ. ευρώ) από τα συνολικά 49,1 δισ. ευρώ του δεύτερου προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στη χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s από την κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) σε Β, _με σταθερή προοπτική, η Eurobank υποστηρίζει ότι αντικατοπτρίζει τα παραπάνω αλλά και την δεδηλωμένη πρόθεση των ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, υπενθυμίζει πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι αυτό θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σε λιγότερο από 110% του ΑΕΠ το 2022. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρώτα απαιτείται:
- η εφαρμογή των μέτρων μείωσης του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012
- η εύρυθμη καταβολή των δόσεων του δανειακού προγράμματος (και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που αυτές συνεπάγονται)
- η επίτευξη των στόχων των αποκρατικοποιήσεων
Παράλληλα εκτιμάται ότι οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα.
Η Eurobank υπογραμμίζει ακόμα πως η εύρυθμη καταβολή της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ, απαιτεί επιπρόσθετη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την προώθηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο προειδοποιεί ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά -6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2012 θέτει σε κίνδυνο την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2013 για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ -6,5% το 2012 σε ετήσια βάση.
Τέλος, χαρακτηρίζει θετικές τις εξελίξεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση ήταν 12,9 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 8,6 δισ. ευρώ ή -39,9% σε ετήσια βάση. Επίσης, το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά -14,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο για το 10μηνο του 2012.