Eurobank: Ζημίες 223 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 09:23
UPD:10:43

Ζημίες ύψους 223 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank για το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω των υψηλών προβλέψεων και της μείωσης των εσόδων της, καθώς η ύφεση συνεχίζει να πλήττει την εγχώρια οικονομία.

Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν το ίδιο διάστημα κατά 4,0% και διαμορφώθηκαν σε 358 εκατ. ευρώ, έναντι 373 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, λόγω του υψηλού κόστους άντλησης ρευστότητας, της διεύρυνσης του euribor έναντι των επιτοκίων της ΕΚΤ, των μειωμένων εσόδων από ομόλογα εξαιτίας του PSI και της καθυστέρησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 17,9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 397 εκατ. ευρώ, και λόγω χαμηλότερων μη οργανικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εννεαμήνου οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,095 δισ. ευρώ.

«Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το Β'& Γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον όμιλο, οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής του προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας στα 5,8 δισ. ευρώ.

Η Eurobank επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως πρωταρχικός της στόχος από το 2008 και μετά ήταν η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Προς αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν σημαντικές, όπως λέει, πρωτοβουλίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως η πώληση ιδίων μετοχών, η πώληση των θυγατρικών στην Πολωνία και στην Τουρκία, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και η απομόχλευση του ισολογισμού.

Οι ενέργειες αυτές ενίσχυσαν σωρευτικά τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 1,9 δισ. ευρώ. Χωρίς την επίπτωση του PSI, ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier I) θα διαμορφωνόταν pro-forma σε 9,9% στο τέλος του εννεαμήνου 2012, άνω του ελαχίστου ορίου 9%.

Λαμβανομένης υπόψη της ζημιάς από το PSI ύψους 6,0 δισ. ευρώ και της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ο Δείκτης Core Tier Ι διαμορφώνεται pro-forma σε 11,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι η Eurobank συμμετείχε το Μάρτιο του 2012 στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) με αξιόγραφα ονομαστικής αξίας 7,3 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας κτήσης 7,9 δισ. ευρώ (λαμβανομένου υπόψη και του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου). Σε αντάλλαγμα η τράπεζα έλαβε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αξίας 1,1 δισ. ευρώ και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η τρέχουσα αξία των οποίων ήταν 577 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2012.

Μετά και την πρόσφατη επαναγορά ομολόγων, στην οποία συμμετείχε πλήρως η τράπεζα, η συνολική ζημία από το PSI και συνδεδεμένες πράξεις διαμορφώθηκε σε 6,0 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα