Καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα είναι η επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποιεί τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον «πιθανό κίνδυνο» εξόδου από το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε το επόμενο έτος εάν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η διάσπαση θα προέλθει εάν το πολιτικό σύστημα βρεθεί σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση», σημειώνει.
Εκτιμά επίσης πως ό,τι έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό για να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα. «Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», λέει ο κ. Στουρνάρας.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση την εκταμίευση της δόσης των 34,2 δισ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται όμως και στον κίνδυνο χρεοκοπίας, που, όπως λέει, συνεχίζει να υπάρχει. «Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα - περισσότερα απ' όσα αναμέναμε - περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο... συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο χρεοκοπίας», υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στο 2013, εκτιμά ότι θα είναι «ένα πολύ δύσκολο έτος». «Αλλά εάν συνεχίσουμε την πορεία, μειώσουμε το έλλειμμα και ολοκληρώσουμε τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ πιο εύκολα χρόνια.»
Ο Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει ότι η αντιστροφή θα έρθει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και αναμένει χαμηλή ανάπτυξη το 2014.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Αθήνα θα επικεντρωθεί την επόμενη χρονιά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την επίτευξη των αυστηρών στόχων όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Προαναγγέλλει, μάλιστα, τη δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων. «H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού», λέει και σημειώνει ότι «πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επισημαίνει ότι αυτή θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.
«Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ' όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς», συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας.