Τη διεύρυνση των ορίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερους καταναλωτές και «πάγωμα» ή μειώσεις στο συγκεκριμένο τιμολόγιο εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν όψει των αυξήσεων που αναμένεται να επιβληθούν στα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της ΡΑΕ, ώστε να οριστικοποιήσει την πρόταση της προς το υπουργείο για τις αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων, έχοντας στο τραπέζι την πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις μέχρι και 48%. Η Αρχή, πάντως, επικαλούμενη την ανάγκη προσαρμογής στην οικονομική συγκυρία και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ιδίως των ευπαθών ομάδων πολιτών εισηγείται:
- Τη διεύρυνση του ορίου εφαρμογής των μειωμένων τιμών χρέωσης μέχρι και τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων του ΚΟΤ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας απ' αυτούς (1.400 ή 1.600 kWh).
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι δύο κατηγορίες καταναλωτών:
- Οσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και μακροχρόνια άνεργοι (όριο κατανάλωσης 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο).
- Τρίτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67 % με εισόδημα επίσης κάτω από το αφορολόγητο όριο (όριο 1.600 kwh).
Αν η κατανάλωση ξεπεράσει τα όρια αυτά, τότε εφαρμόζεται το κανονικό οικιακό τιμολόγιο. Σε κάθε περίπτωση το ΚΟΤ ισχύει μόνο για πρώτη κατοικία.
Οι νέες χρεώσεις (πάγιο και ενέργεια, μαζί με τις χρεώσεις για δίκτυα) που εισηγείται η ΡΑΕ κυμαίνονται από 0,05735 έως 0,07885 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου.