Τράπεζα Πειραιώς: Στα 7,3 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 18:45
UPD:18:57

Στα 7,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι ζημίες στο εννεάμηνο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 629 εκατ. ευρώ. Οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμφάνισαν κέρδη €13 εκατ. (εκ των οποίων τα €9 εκατ κέρδος από τη διάθεση της θυγατρικής στις ΗΠΑ). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 513 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές προβλέψεις διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο (€1,8 δισ.), εκ των οποίων €1,4 δισ. αφορούν προβλέψεις δανείων λόγω των δυσμενών συνθηκών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και €0,3 δισ. πρόσθετη απομείωση για τα νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε σε €67,4 δισ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕbank, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους €7,3 δισ. και τα €0,5 δισ. από την ΑΤΕbank, το ενεργητικό διαμορφώνεται σε €75,3 δισ.

Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €46,6 δισ., με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 64%, τα στεγαστικά το 26% και τα καταναλωτικά το 10%.

Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €33,3 δισ., με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να ανέρχονται πλέον στο 44% του συνόλου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 126% το Σεπτέμβριο 2012.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 18,0% το Σεπτέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 55%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 9,9%.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου το ΤΧΣ παρείχε πρόσθετη Προκαταβολή Κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ., ευρώ καθώς και Βεβαίωση Δέσμευσης 1,1 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι, το σύνολο των κεφαλαίων μέσω του ΤΧΣ όπως προσδιορίστηκε από την ΤτΕ φτάνει μέχρι το ποσό των 7,3 δισ. ευρώ (συν 0,5 δισ. ευρώ για την ΑΤΕbank), με αποτέλεσμα ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 13% και ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I - EBA) στο 12% (pro-forma).

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και των υπολοίπων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 φάσεις. Η 1η αφορά την παροχή πρόσθετης προκαταβολής από το ΤΧΣ προς τις τράπεζες έως στο τέλος του 2012, ώστε ο δείκτης Core Tier I να ανέλθει στο 9% τουλάχιστον. Η 2η αφορά στην έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι οποίες θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το ΤΧΣ. Τέλος, η 3η φάση αφορά στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ με κοινές μετοχές μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, με τις τυχόν αδιάθετες μετοχές να αναλαμβάνονται από το ΤΧΣ.

«Με την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιείται αποκαθίστανται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς από ισχυρότερη θέση - μετά και τις πρόσφατες εξαγορές- να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα