Βουλιάζει στα σκάνδαλα η Ν.Υ.

Σήκωσε κεφάλι η Ευρώπη
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:07:35

NΕΑ πτώση σημείωσαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να δέχεται μεγάλο πλήγμα από τις ανησυχίες για τα λογιστικά σκάνδαλα και τις δυσοίωνες προοπτικές από κολοσσούς του κλάδου ημιαγωγών.

Οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάστηκαν από τον τομέα ημιαγωγών, ο οποίος «βούλιαξε» μετά τις άσχημες προβλέψεις και τα χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η TSMC, η μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια επεξεργαστών με τη μέθοδο της ανάθεσης κατ' εντολή.

Αναστάτωση προκάλεσαν και οι φήμες ότι η Tyco International είναι στα πρόθυμα να εισέλθει σε διαδικασία πτώχευσης, μολονότι διαψεύστηκαν από την εταιρεία. Η προσοχή όλων είναι επίσης στραμμένη στην AOL Time Warner μετά την έρευνα που άρχισαν οι αρμόδιες αρχές στο online τμήμα της σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές του. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 4,98 μονάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 8.186,31 μονάδες. Με απώλειες 50,15 μονάδων, ποσοστό 3,89% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.240,08 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την τετραήμερη πτωτική πορεία τους χθες και απομακρύνθηκαν -προσωρινά- από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία βρέθηκαν την Τετάρτη, βλέποντας τη Wall Street να ανακάμπτει θεαματικά την ίδια ημέρα.

Η χθεσινή συνεδρίαση σημαδεύτηκε από μια πλειάδα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, με κυρίαρχες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αν και ο τομέας ασφαλειών ηγήθηκε της ανάκαμψης, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες τις προηγούμενες ημέρες.

Οι μετοχές των ασφαλιστικών Axa, Aegon, ING, CS Group τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 11%, 15%, 15% και 12% αντίστοιχα.

Διαχειριστές ταμείων, πάντως, εμφανίστηκαν διστακτικοί ως προς τις προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής αγοράς, παρά το γεγονός πως οι μετοχικές τιμές εμφανίζονται περισσότερο ελκυστικές σήμερα έπειτα από την πτώση κατά 13% των αγορών το προηγούμενο τετραήμερο.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 4% και 3,2% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο ο δείκτης των 100 ενισχύθηκε κατά 5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από το 1992, ενώ μεγάλα ήταν τα κέρδη και στο Παρίσι. Αντίθετα, η Φραγκφούρτη και το Μιλάνο κινήθηκαν υποτονικά, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν γρήγορα τα αρχικά κέρδη.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίστηκαν σχετικά προβληματισμένοι για έναν πρόσθετο λόγο: την εικόνα στασιμότητας που δείχνουν οι οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα