Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2002 10:22
UPD:14:42

ΑΔΥΝΑΜΟΙ να συνεχίσουν το χθεσινό ράλι εμφανίζονται κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ως βασικοί λόγοι της σημερινής πτώσης προβάλλονται η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της εταιρείας Taiwan Semiconductor Manufacturing Co για τη βιομηχανία ημιαγωγών και οι φήμες ότι η Tyco International είναι στα πρόθυμα να εισέλθει σε διαδικασία πτώχευσης, μολονότι διαψεύστηκαν από την εταιρεία.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης η έρευνα που άρχισαν να διεξάγουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στο online τμήμα της AOL Time Warner σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές του καθώς και σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές στη Ν. Υόρκη σχεδιάζουν να ζητήσουν την παραπομπή σε δίκη δύο πρώην κορυφαίων στελεχών της WorldCom Inc. για το ρόλο που διαδραμάτισαν στο γνωστό σκάνδαλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/26/233825.htm

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.936 μονάδες μειωμένος κατά 0,73%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.099 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,6% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.491 μονάδες με απώλειες 0,83%. O δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,86% και βρίσκεται στις 2.520,94 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας -και πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες ημιαγωγών- μετά τη σημαντική χθεσινή πτώση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/26/233845.htm .

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics υποχωρεί κατά 3,25%.

Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Αργά χθες το βράδυ, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρούσε κατά 0,8% διαμορφούμενη στα 26,57 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ προσανατολίζεται σε αύξηση της παραγωγή του το Σεπτέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/26/233810.htm . Η μετοχή της BP χάνει 1,67%.

Πτώση (0,55%) σημειώνει και η μετοχή της Renault παρά το γεγονός ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των κερδών της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του 2002, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 304 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, άνοδο (0,95%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Schering. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα λειτουργικά της κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν τα 185 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές της κερδοφορίας της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 11:30' τα στοιχεία για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο καθώς και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το μήνα Ιούλιο (στις 16:45'). Oι αναλυτές αναμένουν υποχώρηση του παραπάνω δείκτη στις 86,8 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα