Kατά 0,9% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2002 11:52

ΤΟΝ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών πέτυχε η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας.

Αναλυτικότερα, το βρετανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε στο παραπάνω χρονικό διάστημα κατά 0,9% έναντι ανόδου μόλις κατά 0,1% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 1,5%.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο θα παρουσίαζε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Η σημαντική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία τον Απρίλιο και το Μάιο σημείωσε αξιόλογη αύξηση.

Αναλυτικότερα, η συνολική παραγωγή στα βρετανικά εργοστάσια, ορυχεία και εταιρείες κοινής ωφελείας αυξήθηκε το Μάιο κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 0,1%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Απρίλιο η εν λόγω παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός και η ανεργία βρίσκονται σε ιστορικά-χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters, η μέση πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης στη Βρετανία είναι 1,8% εφέτος και 2,9% το 2003, έναντι 1,9% και 3,0% που ήταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις στην έρευνα του Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα