Δημοσιονομικοί ελεγκτές του ΓΛΚ για τον ΕΟΤ

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012 17:43
UPD:19:51

Τη συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας από δημοσιονομικούς ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του ΕΟΤ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας απάτης σε βάρος του οργανισμού με την πλαστή επιταγή του ΕΟΤ, γεννήθηκαν και ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια στα οικονομικά του οργανισμού. Με αφορμή και τις καταγγελίες του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου για «τρύπα» 12 εκατ. ευρώ, τόσο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και αυτά της αντιπολίτευσης ζήτησαν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, σε συνεννόηση και συνεργασία με άλλους τέσσερις συλληφθέντες, φέρεται να εξέδωσε επιταγή ύψους 147.600 ευρώ από μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για εξόφληση, ως παραστατικού, πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών αντίστοιχου ποσού, της εταιρείας δύο εκ των κατηγορουμένων.

ΠΑΣΟΚ: Διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα

Για «οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος και με πλήρη διαφάνεια η υπόθεση της πλαστής επιταγής των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό.

Το Κίνημα σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν και πως «η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες» μεταξύ της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του κ. Καραχάλιου «δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα».

Με σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας».

«Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης που οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι μηδενική», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡ: Τεράστιες πολιτικές ευθύνες

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν ζητεί και η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως αναφέρει, η υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου και «καταγράφει συνολικά τη νοοτροπία της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρο».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου» και συμπληρώνει ότι «οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».

Σύμφωνα με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, «πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό».

Δ. Παπαδημούλης: Σκάνδαλο που συνδέεται με φατρίες στον χώρο της Ν.Δ.

'Αμεση και σαφή απάντηση για την υπόθεση απόπειρας απάτης στον ΕΟΤ ζητεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης και κάνει λόγο για σκάνδαλο που «συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της Ν.Δ.».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές».

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, εντυπωσιάζει επίσης «η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό».

«Ζητάμε σήμερα κιόλας από την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό κ. Κεφαλογιάννη να μας δώσουν τους κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν ποσά και να εισπράττονται ποσά. Διότι, πέρα από το συγκεκριμένο μπλοκ επιταγών, πρέπει να δούμε με ποιους κανόνες και με ποιους ελέγχους μοιράζεται το δημόσιο χρήμα», συμπλήρωσε.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός

Την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού στην υπόθεση ζητεί η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά.

«Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει», σχολιάζει η κ. Κουντιουρά.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει όπως πάντα ευσυνειδήτως το καθήκον της, όσο για το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου, η ευθύνη φεύγει πλέον από την πλάτη της αρμόδιας υπουργού και πηγαίνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος οφείλει, τόσο να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικούς υφισταμένους του και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ όσο και να δώσει εξηγήσεις σε έναν λαό που ενώ χειμάζεται μέσα στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ίδια ώρα ακούει καταγγελίες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα», συμπληρώνει.

Χρυσή Αυγή: Επιβάλλεται άμεσος έλεχος στα οικονομικά όλων των υπουργείων

«Το σκάνδαλο στον ΕΟΤ επιβάλλει τον άμεσο λογιστικό έλεγχο στα οικονομικά όλων των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών, όπου η κλοπή του δημοσίου χρήματος έχει γίνει κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες. Εξονυχιστικός έλεγχος, παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπόπτων, σκληρές ποινές και δήμευση της περιουσίας των επίορκων κρατικών λειτουργών», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στον ρ/σ Α 989 ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος, μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την προσφυγή του στη δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου των εργαζομένων του ΕΟΤ, Κων/νου Ράντου.

«Να περιμένει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την αγωγή μου ο κ. Ράντος», ήταν η απάντηση του κ. Καραχάλιου στις δηλώσεις του προέδρου υπαλλήλων ΕΟΤ μέσω του Α989 στις οποίες τον χαρακτήρισε τουρίστα, και είπε ότι για αυτό το λόγο προσέλαβε τον ειδικό σύμβουλο, προκειμένου να διοικεί αντ' αυτού... Ο κ. Καραχάλιος προανήγγειλε και την αποκάλυψη στον εισαγγελέα στοιχείων για κυκλώματα που, όπως είπε, δρουν στον ΕΟΤ. «Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί ο σύμβουλος ήταν δική μου επιλογή», τόνισε ο κ. Καραχάλιος για τον πρώην σύμβουλό του και πρόσθεσε ότι «το πλούσιο βιογραφικό του δικαιολογούσε την πρόσληψή του. Ήταν επιλογή Καραχάλιου αλλά ήταν ειδικής χρήσεως, τον χρησιμοποιούσαμε από κοινού με το Υπουργείο». Παραδέχτηκε όμως ότι «αν είχε πάνω του καρνέ επιταγών ή στο γραφείο του που δεν ήταν συμπληρωμένες (οι επιταγές) από το λογιστήριο, είναι παράτυπο».

Πρόσθεσε ότι «την παραίτησή του ζήτησε η υπουργός Τουρισμού, λόγω διαφορών σε στρατηγικές πολιτικές που έπρεπε - όπως είπε - να ακολουθηθούν» διευκρίνισε όμως ότι «έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις».

Ο πρώην ΓΓ ΕΟΤ επεσήμανε επίσης ότι «δεν υπήρχε γραμματέας του ΕΟΤ που δεν είχε θέματα με τη δικαιοσύνη, λόγω των σκληρών συμφερόντων» και επανέλαβε τα περί τρύπας 12 εκατ. ευρώ στον οργανισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα