Κυνήγι ευκαιριών στη Ν.Υ.

Στο συν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:00:29

ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ «κυνήγι» ευκαιριών προσέφερε κάποιο στήριγμα στη Wall Street χθες, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, όμως οι επενδυτές εξακολούθησαν να εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες μετά από μία ιδιαίτερα ασταθή εβδομάδα, που οδήγησε τις μετοχικές τιμές σε νέα χαμηλά επίπεδα πενταετίας.

Ο κλάδος τεχνολογίας στηρίχθηκε από την άνοδο των μετοχών της Microsoft, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να ισχυροποιήσει τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και της Tyco International. Οι μετοχές της τελευταίας αυξήθηκαν κατά 44% μετά την πτώση του 4% την Πέμπτη, καθώς ο όμιλος που τελευταία αντιμετωπίζει προβλήματα διόρισε στο «τιμόνι» του τον πρώην πρόεδρο της Motorola. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 78,08 μονάδες, ποσοστό 0,95%, κλείνοντας στις 8.264,49 μονάδες. Με άνοδο 22,04 μονάδων, ποσοστό 1,78% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών της υψηλήες τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.262,12 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη την τελευταία συνεδρίαση μιας ακόμη ταραχώδους εβδομάδας, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 3% καθώς η Wall Street διατηρήθηκε πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας, ενώ την ίδια ώρα οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών ανέκαμψαν στην Ευρώπη.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μετοχές των Ericsson και Saint-Gobain οι οποίες κατέρρευσαν μετά την υποβάθμιση της πρώτης και την προειδοποίηση της δεύτερης για αποζημιώσεις σχετικές με τη χρήση αμίαντου στα υλικά της.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας έχασε το 22,5% της αξίας της παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη κατασκευών 5,3% χαμηλότερα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,08% και 0,77%, αντίστοιχα.

Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται 28,5% κάτω από τις αρχές του έτους, αλλά κατάφερε να ενισχυθεί κατά 82 μονάδες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αποφεύγοντας τα χαμηλά επίπεδα του 1997 στα οποία είχε κατρακυλήσει την Τετάρτη.

Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε κατά 13,5%, παρασύροντας μαζί της τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας.

Στον αντίποδα, οι μετοχές υγειονομικής περίθαλψης ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ ανέκαμψαν και οι μετοχές ασφαλειών μετά τις διαδοχικές επιθέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς υποστήριξαν πως η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζεται ιδιαίτερα φθηνή και μάλιστα σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια σε σύγκριση με τα ομόλογα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα