Εσθονία: Χωρίς προβλήματα η μετάβαση στο ευρώ

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 17:39
UPD:02/01/2011 01:31
REUTERS/INTS KALNINS

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία η αλλαγή του νομίσματος της χώρας από την κορώνα στο ευρώ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας «η μετάβαση στο ευρώ προχωρά με επιτυχία, ενώ τα Μηχανήματα Αυτόματων Συναλλαγών και οι πληρωμές καρτών στις τράπεζες Swedbank, SEB, Nordea και Sampo λειτουργούν ομαλά».

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ρέιν Μίνκα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η μετάβαση συνεχίζεται, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους που εκφράζονται για μεγάλη αύξηση των τιμών λόγο της αλλαγής νομίσματος, τονίζοντας ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν μόλις κατά 0,3% και αυτό λόγω της προσαρμογής στη νέα ισοτιμία.

Η Εσθονία, με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους είναι από σήμερα το 17 μέλος της ευρωζώνης και η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που εντάσσεται σε αυτήν.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρους Ανσιπ έκανε την πρώτη ανάληψη σε ευρώ αμέσως μετά την αλλαγή. Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας τον έδειχναν να κρατά ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. «Είναι ένα μικρό ποσό για την ευρωζώνη, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την Εσθονία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η μετάβαση στο ευρώ επιβεβαιώνει το ότι η Εσθονία είναι πραγματικά ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα