Σε ποσοστό 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2010

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά τις αντιξοότητες
Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2011 17:04
UPD:19:12

Στο 18% ανήλθε η απορρόφηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) κατά το 2010, υπερβαίνοντας σύμφωνα με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το στόχο του μηχανισμού στήριξης, που προέβλεπε απορρόφηση πόρων αντίστοιχη με ποσοστό 17,5% εντός του έτους.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο, ο στόχος του 17,5%, που αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2.75 δισ. ευρώ και συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3.71 δισ. ευρώ για το έτος 2010, επετεύχθη και υπερκεράστηκε με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων του Π.Δ.Ε για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, 2.346.136.310 ευρώ δόθηκαν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής. και 442.683.520 ευρώ σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Σε ισχύ από 3/1 ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ

Σε λειτουργία τίθεται εξάλλου από αύριο, 3 Ιανουαρίου 2011, έπειτα από απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, και όπως προβλέπεται από την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μέσω του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ εκσυγχρονίζεται το σύστημα χρηματοδότησης των έργων του πλαισίου, ενώ εξασφαλίζεται η ταχεία χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με βάση την πρόοδο της υλοποίησής τους, καθώς και η χωρίς καθυστερήσεις είσπραξη της αντίστοιχης κοινοτικής συνδρομής.

Επιτυγχάνεται παράλληλα, η πληροφόρηση για τις πραγματοποιούμενες πληρωμές των έργων σε πραγματικό χρόνο ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της εξέλιξης των δαπανών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτρέπεται, όπως εκτιμούν στο υπουργείο, η πρόωρη χρηματοδότησης των έργων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο διενέργειας των πληρωμών και των δυσμενών συνεπειών για το δημόσιο.

Υποβολή έργων ύψους 4,65 δισ. ευρώ στην Κομισιόν

Στο πλαίσιο εξάλλου των στόχων που θέτει η εφαρμογή του μνημονίου, δέκα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 4,65 δισ. ευρώ καταχωρήθηκαν στο Κοινό Πληροφοριακό Σύστημα Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SFC (Structural Funds Common system) και βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδοχής.

Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της αγοράς, στην ασφάλεια των μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στόχος μας να διπλασιάσουμε την απορρόφηση το 2011

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε εν τω μεταξύ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με σχετικές του δηλώσεις τόνισε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται «και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι μπορούμε να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε πριν ένα χρόνο το ΕΣΠΑ με μια συνολική απορρόφηση της τάξης των 2,93% των δεσμευμένων πόρων, ενώ πλέον, όπως ανέφερε, η απορρόφηση ξεπερνά το 18%.

Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το νέο έτος να διπλασιαστεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%. «Είμαι σίγουρος ότι και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε. Οι σημερινές ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, όταν λειτουργούμε συντονισμένα και με προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε. Με συντονισμό, σκληρή δουλειά και προσπάθεια από όλους, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας μας», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα