Σημαντικές απώλειες στις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων το 2010 καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία της αγοράς και της απασχόλησης τη χρονιά που πέρασε, με την πτώση μάλιστα του τζίρου να ξεπερνά το 50% στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης.
Στη διετία 2008-2010 οι εισπράξεις των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 5,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό της πτώσης να περιορίζεται πάντως από 7,1 % το 2009 σε 2,2 % το 2010, που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην αγορά.
Όπως προκύπτει συγκεκριμένα από την έρευνα το 2010 η μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους (δηλ. σε όγκο) ήταν 52% στην ένδυση-υπόδηση, 28% στα καύσιμα, 27% στα φάρμακα - καλλυντικά, 15% σε έπιπλα - ηλεκτρικά είδη, 14% στα ποτά - καπνό και 11% στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι πληγές που αφήνει το 2010 στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πορεία της αγοράς, αλλά κυρίως στο ελληνικό εμπόριο δύσκολα θα επουλωθούν καθώς το εμπόριο κατέγραψε μείωση του τζίρου του και βίωσε την αποχώρηση χιλιάδων επιχειρηματιών από το επάγγελμα.
«Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, οι μειώσεις κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η μείωση της ρευστότητας, η αύξηση της ανεργίας καθώς και η αναπαραγωγή της αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά είχαν δραματικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, η δαμόκλειος σπάθη για λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες», σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Με βάση επίσης στοιχεία των επιμελητηρίων, η ΕΣΕΕ απαντά στις ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 2010 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. «Το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Και τούτο διότι αφενός μεν τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαριστεί αφετέρου δε η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή», επισημαίνουν οι έμποροι, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Όσον αφορά στην απασχόληση, τα στοιχεία της ΕΣΣΕ δείχνουν απότομη μείωση των απασχολουμένων στο εμπόριο κατά 52.000 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009 (φτάνοντας στα 785.500).
Η μείωση αυτή αποκαταστάθηκε εν μέρει το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (801.100 άτομα), ενώ το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκε η συρρίκνωση της απασχόλησης, αλλά με μικρότερο ρυθμό (800.200).