Σημαντική άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2002 13:30
UPD:13:34

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε κατά τις σημερινές συναλλαγές το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γιεν.

Στις 13:09' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 119,7 γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουλίου, έναντι 118,6 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στην άνοδο των μετοχικών τιμών στη Wall Street την Παρασκευή, στη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/27/234032.htm , καθώς και σε ενδείξεις ότι αναμένεται ανοδικό ξεκίνημα των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη, όπως προοιωνίζεται η πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Θετικό αντίκτυπο έχει επίσης η προσδοκία ότι η σοβαρότερη χρηματιστηριακή κρίση των τελευταίων δύο ετών οδεύει προς το τέλος της, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για δολάρια. Παρά την αστάθεια που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα αμερικανικά χρηματιστήρια http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/29/234201.htm , πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται αμυδρές ενδείξεις βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί θεωρούν ότι οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα θα συνεχιστούν εξαιτίας των λογιστικών και επιχειρηματικών σκανδάλων και των αδυναμιών που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board για το μήνα Ιούλιο (την Τρίτη) , το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου (την Τετάρτη) καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία (την Παρασκευή).

Τέλος, το γιεν δέχεται σήμερα πιέσεις από τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη βιομηχανική παραγωγή. Συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 0,7%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα