Στη γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, βάσει του πρόσφατου νόμου. Προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία.
Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα τέτοιες συμβάσεις θα υπογράψουν δεκάδες άλλες εταιρείες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ Χριστόφορος Σεβαστίδης ανέφερε πως η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης, η οποία μάλιστα προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.
«Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.
Η επιχείρηση, συμπλήρωσε, που από 1ης Ιανουαρίου έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στις τιμές των προϊόντων της, εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας», είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε το 1964).
Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
ΚΚΕ: Η δραστική μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους
«Η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από τη ΝΕΟΓΑΛ, που μειώνει κατά 9% όλες τις αποδοχές, επικαλούμενη λόγους ανταγωνιστικότητας και η συνεργία των εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταρρίπτει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και αποδείχνει ότι η δραστική μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση συμπληρώνεται πως «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο. Καμία αυταπάτη, ταξική αφύπνιση και συσπείρωση, για να σταματήσουμε το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης».
ΣΥΝ: Να ακυρωθεί ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Συνασπισμός. Σε δήλωσή του ο κ. Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόσφατο αντεργατικό της νόμο άναψε το πράσινο φως στις επιχειρήσεις είτε απειλώντας τους εργαζόμενους με απολύσεις - είτε με τη συμφωνία εργοδοτικών ή κυβερνητικών συνδικαλιστών - να προχωρούν σε μειώσεις μισθών και να μετατρέπουν σε κόλαση τους εργασιακούς χώρους».
Πρόσθεσε ακόμη πως «πολλές μάλιστα επιχειρήσεις θεωρώντας ότι "τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε - έξι", παρότι είναι κερδοφόρες, προχωρούν αυθαίρετα σε μειώσεις μισθών κάτω και από τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και χωρίς καν συμφωνία του αρμόδιου συνδικάτου».
Καταλήγοντας καλεί «όλα τα συνδικάτα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην επιτρέψουν την απόλυτη φτωχοποίηση των εργαζομένων και να ακυρώσουν στην πράξη τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης μη βάζοντας την υπογραφή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει μειώσεις των μισθών».
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις η ΓΣΕΕ. Αυστηρή προϋπόθεση, όπως υποστηρίζει εξάλλου, για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, είναι η σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων.
Όπου δεν υπάρχει σωματείο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης από την οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι ή της Ομοσπονδίας τους. Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Προκειμένου επίσης να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, πρέπει να κατατεθεί από τον εργοδότη, αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. Το ΣΚΕΕΕ μπορεί να διατυπώσει απλή γνώμη για την σκοπιμότητά της.
Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης, σημειώνει η Συνομοσπονδία, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΕΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ’ τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.
Για το λόγο αυτό, η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ επεξεργάσθηκε ειδική ερμηνευτική εγκύκλιο, για ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, σχετικά με το θέμα των ΕΕΣΣΕ.